Glassbloggen

Slik får du (New York style) smijernsdør på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.

Men først :

Hva er egentlig New York Industrial style? - litt historie

I løpet av den industrielle revolusjonen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, ble det bygget mange industribygninger som huset alt fra såpefabrikker til tekstilproduksjon. Disse ble utover 1900-tallet fraflyttet ettersom virksomhetene enten gikk under eller vokste seg for store og trengte større lokaler. 

I 70-tallets New York innførte man en politikk som tok sikte på å få folk til å flytte tilbake til disse forlatte industrielle områdene i bykjernen. Mange gamle industrielle bygg ble gjort om til leiligheter. Her så vi det vi idag kaller New York industrial style sin spede begynnelse. 

På 1990-tallet fikk denne trenden et videre oppsving i det teknologibedrifter la sin elsk på denne typen lokaler, og omgjorte industrielle bygninger ble et uttrykk for den post-industrielle måten å leve på. 

 

New York style - interiørtrenden

I løpet av 1990-tallet ble New York loft - stilen framstilt i en rekke filmer og serier hvor karakterene levde i denne typen leilighet, og fra dette vokste det fra en interiørtrend som fortsatt er like aktuell idag. 

Trenden tar utgangspunkt i det industrielle uttrykket man finner i disse opprinnelige industrielle bygningene. 

Veggene har røffe overflater i betong eller ubehandlet murstein. I taket finner man stålbjelker og avdekkede ventilasjonsrør. Rommene er store og åpne. Det er høyt opp til taket. For å dele av rommene er det ofte brukt hele vegger og dører av sort smijern med glass i ruter.

NY Smijern med Kreditering

Slik gjør du det på budsjett

Ønsker du å bringe litt industriell følelse inn i hjemmet ditt, er det å lage en vegg eller dør av smijern med glass en enkel måte å hente stilen inn på. Man kan bruke denne typen vegg eller dør på tilsvarende måte som man gjorde i de opprinnelige industrielle byggene; som avdelere for å slippe inn lys og stenge ute lyd. 

 

Det finnes hovedsaklig to løsninger, og begge har fordeler og ulemper.

  • Det ene alternativet er som “originalen” laget i smijern. 

 

Smijernsrammer smis av en smed og kan skreddersys etter dine mål. Disse rammene har et rustikt preg, ettersom overflaten er ujevn. I dette ligger også en av ulempene ved å bruke smijern; glasset vil ikke kunne slutte helt tett inntil jernet og slipper inn en del lyd. 

Hvis lyddemping er et mål, er ikke dette den beste løsningen. 

I tillegg er smijernsløsningen relativt dyr.

 

  • Det andre alternativet er en mer prisgunstig  variant  hvor  sprossene er laget av aluminium. 

 

Overflaten på aluminium er glattere enn smijern, så helhetsinntrykket fremstår som mer “glatt”, men gir allikevel samme følelsen. Man har i tillegg valgmulighet med hensyn til hvilken farge man ønsker ettersom aluminiumet er lakkert. 

Lyddempingen i denne typen dører og vegger vil være bedre enn for smijern, ettersom glasset slutter tettere inntil rammen. 

 

En ulempe ved denne løsningen er at rammene kommer i standard størrelser, slik at mulighetene for skreddersøm er litt mer begrenset.

 

Det er med andre ord fullt mulig å lage seg New York style følelsen hjemme ved hjelp av smijernsdører, og har du ikke det største budsjettet, kan du velge deg en alternativ løsning i aluminium som er vel så fin.

*Foto: Ragnar Hartvig
Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass]
La deg inspirere i sommer: 4 kreative tips til glassrekkverk!

La deg inspirere i sommer: 4 kreative tips til glassrekkverk!

Glassrekkverk er jo bare nydelig, men visste du at du kan være svært kreativ og original med ditt glassrekkverk? Det finnes glassrekkverk for enhver smak, og hvis klassisk gjennomsiktig glass ikke er helt deg, så finnes det mye du kan velge mellom som er litt utenom det vanlige. 


5 tips til interiørdesign med glass

5 tips til interiørdesign med glass

Det finnes endeløse muligheter til å bruke glass i interiøret. Glass brukes både til nytte og for å skape et stilig, moderne og spennende uttrykk i hjemmet.


6 fordeler med energispareglass i hjemmet

6 fordeler med energispareglass i hjemmet

Med energispareglass levert av Glassfagkjeden reduserer du effektivt varmetap, sparer energi og får et komfortabelt innemiljø i vintermånedene.