Glassbloggen

Midlertidig sikring av knust glass - dette bør du vite

Glasskader har mange ulike årsaker, og skadeomfanget kan være alt fra et punktert vindu til et fullstendig knust et. I sistnevnte tilfelle vil det ligge knust glass igjen, og dette innebærer fare for skjærskader på hjemmets beboere, enten de er tobente eller firbente.

Derfor må området med det knuste glasset sikres. Men skal du gjøre det selv, eller vil du få hjelp?

 

1. Du får (nesten alltid) hjelp av glassmester

Hovedregelen er at skadet glass skal sikres av en glassmester. Fagfolk har bred erfaring med sikring av skadesteder etter innbrudd, hærverk eller uhell, og de har kompetansen og utstyret til å gjøre jobben som kreves for at absolutt alt av det knuste glasset blir ryddet forsvarlig vekk og kastet i egnet avfall.

Glassmesteren vil dessuten tette hullet i glassruten ved å sette inn et midlertidig glass. Dersom hele ruten er knust, setter han enten inn et provisorisk glass eller en finerplate.

 

2. Hva om glasskaden oppstår utenfor glassmesterens åpningstid?

Uhell følger ingen kalender eller klokke. Ikke sjelden inntreffer glasskader når det passer som dårligst – om natten, i en helg eller sågar på en rød dag. Vil du få hjelp da? Ja, som oftest vil du det. Mange glassmestere har døgnservice og sørger for at du får hjelp til å sikre skadestedet, selv om det er natt eller helg/helligdag.

I visse tilfeller kan man imidlertid ikke la farlige glassbiter bli liggende inntil glassmesteren kommer, så da må man ta saken i egne hender.

 

3. Når du MÅ rydde vekk det knuste glass selv

Kanskje kommer du hjem fra nattevakt klokken ni en søndag morgen og oppdager at glasset i ytterdøren er knust, og det ligger masse glasskår foran inngangspartiet. Hvert øyeblikk kommer naboungene ut i gata for å leke, og det kryr av hunder og katter i nabolaget. Og kanskje er det ingen som tar telefonen hos din lokale glassmester. Førstepri er da å få ryddet vekk det knuste glasset umiddelbart, slik at hverken barn eller dyr kommer til skade.

Slik går du frem:

Bruk et par tykke hansker og sko med hard såle når du beveger deg i det berørte området. Her gjelder det å være varsom, slik at du ikke kutter deg. Finn frem en pappeske eller en kasse, og begynn med å plukke opp de største bitene.

De litt mindre glassbitene kan du bruke kost- og støvbrett til, og resten skal gå fint å støvsuge opp. Støvsug gjerne i flere runder, og sjekk at det ikke skjuler seg glasspartikler i klær, sko eller møbler. Kast støvsugerposen når du er ferdig.

 

4. Hva hvis du har herdet og laminert glass?

Laminert glass henger igjen i rammen og knuser ikke utover hele gulvet. Hvis glasset granulerer og sitter igjen i rammen, bør du vente til glassmesteren ankommer, slik at de kan fjerne det sprukne glasset og erstatte det med et nytt.

 

5. Hva om du kun har herdet glass, da?

Når glasset er herdet, vil det granulere, men ikke sitte igjen i rammen. Granulert glass er mye vanskeligere å kutte seg på og er i tusenvis av små biter. Dette kan du fint støvsuge opp, siden det ikke vil finnes noen store skarpe biter å plukke opp. Uansett bør du kaste støvsugerposen.

 

New call-to-action

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.