Glassbloggen

Midlertidig sikring av knust glass - dette bør du vite

Glasskader har mange ulike årsaker, og skadeomfanget kan være alt fra et punktert vindu til et fullstendig knust et. I sistnevnte tilfelle vil det ligge knust glass igjen, og dette innebærer fare for skjærskader på hjemmets beboere, enten de er tobente eller firbente.

Derfor må området med det knuste glasset sikres. Men skal du gjøre det selv, eller vil du få hjelp?

 

1. Du får (nesten alltid) hjelp av glassmester

Hovedregelen er at skadet glass skal sikres av en glassmester. Fagfolk har bred erfaring med sikring av skadesteder etter innbrudd, hærverk eller uhell, og de har kompetansen og utstyret til å gjøre jobben som kreves for at absolutt alt av det knuste glasset blir ryddet forsvarlig vekk og kastet i egnet avfall.

Glassmesteren vil dessuten tette hullet i glassruten ved å sette inn et midlertidig glass. Dersom hele ruten er knust, setter han enten inn et provisorisk glass eller en finerplate.

 

2. Hva om glasskaden oppstår utenfor glassmesterens åpningstid?

Uhell følger ingen kalender eller klokke. Ikke sjelden inntreffer glasskader når det passer som dårligst – om natten, i en helg eller sågar på en rød dag. Vil du få hjelp da? Ja, som oftest vil du det. Mange glassmestere har døgnservice og sørger for at du får hjelp til å sikre skadestedet, selv om det er natt eller helg/helligdag.

I visse tilfeller kan man imidlertid ikke la farlige glassbiter bli liggende inntil glassmesteren kommer, så da må man ta saken i egne hender.

 

3. Når du MÅ rydde vekk det knuste glass selv

Kanskje kommer du hjem fra nattevakt klokken ni en søndag morgen og oppdager at glasset i ytterdøren er knust, og det ligger masse glasskår foran inngangspartiet. Hvert øyeblikk kommer naboungene ut i gata for å leke, og det kryr av hunder og katter i nabolaget. Og kanskje er det ingen som tar telefonen hos din lokale glassmester. Førstepri er da å få ryddet vekk det knuste glasset umiddelbart, slik at hverken barn eller dyr kommer til skade.

Slik går du frem:

Bruk et par tykke hansker og sko med hard såle når du beveger deg i det berørte området. Her gjelder det å være varsom, slik at du ikke kutter deg. Finn frem en pappeske eller en kasse, og begynn med å plukke opp de største bitene.

De litt mindre glassbitene kan du bruke kost- og støvbrett til, og resten skal gå fint å støvsuge opp. Støvsug gjerne i flere runder, og sjekk at det ikke skjuler seg glasspartikler i klær, sko eller møbler. Kast støvsugerposen når du er ferdig.

 

4. Hva hvis du har herdet og laminert glass?

Laminert glass henger igjen i rammen og knuser ikke utover hele gulvet. Hvis glasset granulerer og sitter igjen i rammen, bør du vente til glassmesteren ankommer, slik at de kan fjerne det sprukne glasset og erstatte det med et nytt.

 

5. Hva om du kun har herdet glass, da?

Når glasset er herdet, vil det granulere, men ikke sitte igjen i rammen. Granulert glass er mye vanskeligere å kutte seg på og er i tusenvis av små biter. Dette kan du fint støvsuge opp, siden det ikke vil finnes noen store skarpe biter å plukke opp. Uansett bør du kaste støvsugerposen.

 

New call-to-action

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Dugg kan oppstå både på innsiden og utsiden av glasset, men av helt forskjellige årsaker. Så hvorfor oppstår det? Og er det skadelig for vinduet?


Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Opplever du stadig at vinduene dine er dekket av dugg? Med riktig glass i vinduene trenger du ikke lenger irritere deg over fukt på vinduene og ødelagt utsikt. 


De mange fordelene med solskjermende vinduer

De mange fordelene med solskjermende vinduer

Sollys er nærmest for en luksusvare å regne for oss nordmenn, og vi slipper omtrent alt vi har i hendene og valfarter ut av hus og hytter så fort sola titter fram. Nettopp derfor virker det kanskje unaturlig å kjøpe vinduer med solskjerming, vi vil jo ha mest mulig sollys?