Glassbloggen

Slik fjerner du stearin fra glass

Når mørket senker seg, ønsker vi å gjøre det hyggelig inne.

Mens noen synes denne årstiden er tung å komme seg gjennom, går andre og gleder seg over høst- og vintermørket, og ser fram til å tenne stearinlys rundt omkring i huset.

Det er ikke tvil om at levende lys gjør noe for stemningen hjemme, og glassbord er spesielt godt egnet å plassere stearinlys på. Glassets evne til å reflektere lyset ut i rommet skaper en lun og god atmosfære.

Ulempen med å ha stearinlys kommer som regel ikke til syne før neste dag, når dagslyset er tilbake og man oppdager at det kanskje er sølt stearin på både bordflater og gulv og som ligger som en vifte utover. Det kan virke som en umulig oppgave å fjerne det uten å skade glasset, men heldigvis finnes det gode råd.

 

2 måter å fjerne stearin på

Smelt stearin med hårføner

Når du står og ser på en stearinflekk på glassbordet ditt, er det fort gjort å tenke at dette området nå for alltid må dekkes til med en duk. Heldigvis er det ingen grunn til å fortvile. Har du en hårføner i hus, er mye gjort.

Måten du går fram på er rett og slett å bruke hårføneren til å varme opp stearinet. Bruk middels varmeinnstilling og vent til stearinet får en mykere, mer flytende konsistens. Dette ser du med det blotte øye, men du kan også bruke fingertuppen og kjenne på stearinet for å sjekke om det har blitt mykere.

Finn så fram en fuktig klut og dra denne over stearinet. Unngå å trykke eller gjøre hakkende bevegelser med kluten, det beste er å dra kluten bestemt over stearinet. Når du løfter kluten da, vil det meste av stearinet ha løsnet eller blitt med. Da kan du vaske glassbordet som normalt.

Her anbefaler vi å bruke et eddikbasert vaskemiddel, som du enkelt kan lage selv.

 

Skrap bort stearin

Har du ikke en hårføner tilgjengelig, finnes det andre muligheter. Den tanken som slår de fleste først, er jo nettopp å skrape bort stearinet. Dette er en god løsning, men da bør du helst finne en skrape i plast. Dette er for å unngå at glasset får skader eller riper.

En vindusskraper er et godt egnet redskap her, og den beste fremgangsmåten er å forsøke å få tak med skrapen under stearinet. På den måten kan du løfte det av glassflaten. Dermed unngår du å presse skrapen ned i stearinet og øke faren for å skrape opp glasset.

Siste utvei for å bli kvitt stearinsølet er å ta i bruk et barberblad. Før du begynner å skrape med barberbladet, bør du enten ha varmet opp stearinet eller bløtlagt det med eddik. På den måten blir det mindre motstand når du skraper, og dermed reduserer du sjansen for å skade glasset.

Prøv så godt det lar seg gjøre å skrape i parallell retning med bordet, altså med minst mulig kontakt mellom barberbladet og glassflaten. Avslutningsvis bør du tørke over med klut og vaske over også her.

 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass]
La deg inspirere i sommer: 4 kreative tips til glassrekkverk!

La deg inspirere i sommer: 4 kreative tips til glassrekkverk!

Glassrekkverk er jo bare nydelig, men visste du at du kan være svært kreativ og original med ditt glassrekkverk? Det finnes glassrekkverk for enhver smak, og hvis klassisk gjennomsiktig glass ikke er helt deg, så finnes det mye du kan velge mellom som er litt utenom det vanlige. 


5 tips til interiørdesign med glass

5 tips til interiørdesign med glass

Det finnes endeløse muligheter til å bruke glass i interiøret. Glass brukes både til nytte og for å skape et stilig, moderne og spennende uttrykk i hjemmet.


6 fordeler med energispareglass i hjemmet

6 fordeler med energispareglass i hjemmet

Med energispareglass levert av Glassfagkjeden reduserer du effektivt varmetap, sparer energi og får et komfortabelt innemiljø i vintermånedene.