Glassbloggen

Slik fjerner du stearin fra glass

Når mørket senker seg, ønsker vi å gjøre det hyggelig inne.

Mens noen synes denne årstiden er tung å komme seg gjennom, går andre og gleder seg over høst- og vintermørket, og ser fram til å tenne stearinlys rundt omkring i huset.

Det er ikke tvil om at levende lys gjør noe for stemningen hjemme, og glassbord er spesielt godt egnet å plassere stearinlys på. Glassets evne til å reflektere lyset ut i rommet skaper en lun og god atmosfære.

Ulempen med å ha stearinlys kommer som regel ikke til syne før neste dag, når dagslyset er tilbake og man oppdager at det kanskje er sølt stearin på både bordflater og gulv og som ligger som en vifte utover. Det kan virke som en umulig oppgave å fjerne det uten å skade glasset, men heldigvis finnes det gode råd.

 

2 måter å fjerne stearin på

Smelt stearin med hårføner

Når du står og ser på en stearinflekk på glassbordet ditt, er det fort gjort å tenke at dette området nå for alltid må dekkes til med en duk. Heldigvis er det ingen grunn til å fortvile. Har du en hårføner i hus, er mye gjort.

Måten du går fram på er rett og slett å bruke hårføneren til å varme opp stearinet. Bruk middels varmeinnstilling og vent til stearinet får en mykere, mer flytende konsistens. Dette ser du med det blotte øye, men du kan også bruke fingertuppen og kjenne på stearinet for å sjekke om det har blitt mykere.

Finn så fram en fuktig klut og dra denne over stearinet. Unngå å trykke eller gjøre hakkende bevegelser med kluten, det beste er å dra kluten bestemt over stearinet. Når du løfter kluten da, vil det meste av stearinet ha løsnet eller blitt med. Da kan du vaske glassbordet som normalt.

Her anbefaler vi å bruke et eddikbasert vaskemiddel, som du enkelt kan lage selv.

 

Skrap bort stearin

Har du ikke en hårføner tilgjengelig, finnes det andre muligheter. Den tanken som slår de fleste først, er jo nettopp å skrape bort stearinet. Dette er en god løsning, men da bør du helst finne en skrape i plast. Dette er for å unngå at glasset får skader eller riper.

En vindusskraper er et godt egnet redskap her, og den beste fremgangsmåten er å forsøke å få tak med skrapen under stearinet. På den måten kan du løfte det av glassflaten. Dermed unngår du å presse skrapen ned i stearinet og øke faren for å skrape opp glasset.

Siste utvei for å bli kvitt stearinsølet er å ta i bruk et barberblad. Før du begynner å skrape med barberbladet, bør du enten ha varmet opp stearinet eller bløtlagt det med eddik. På den måten blir det mindre motstand når du skraper, og dermed reduserer du sjansen for å skade glasset.

Prøv så godt det lar seg gjøre å skrape i parallell retning med bordet, altså med minst mulig kontakt mellom barberbladet og glassflaten. Avslutningsvis bør du tørke over med klut og vaske over også her.

 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.


Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skjer det at du irriterer deg litt over at plassen bak en åpnet dør i hjemmet ditt er nærmest ubrukelig og egentlig bare samler masse rot? Eller kanskje du rett og slett ønsker å ta bort en vegg, men likevel beholde rominndelingen? Da kan en skyve- eller foldedør i glass være midt i blinken for deg.