Glassbloggen

5 ideer når du skal lage musikkrom hjemme

Å være i familie eller bo under samme tak er ingen garanti for at man har samme musikksmak. Selv om det å skaffe hvert familiemedlem sitt eget sett med øretelefoner gjør at alle kan gå rundt og lytte til det de vil, er det noe eget med å kunne nyte musikk på full guffe ut i rommet.

Dersom en eller flere i familien spiller eller forsøker å lære seg å få lyd i et instrument, er det enda viktigere å ha et rom der musikanten(e) kan få øve. Med et godt musikkrom kan man øve eller spille uten å bli forstyrret eller uten å forstyrre.

Planlegg sammen

Det er mange faktorer som påvirker planleggingen av et musikkrom i huset. Begynn med å snakke om lyd, og finn ut hvor mye lyd familien faktisk tåler. Noen har høy toleranse for lyd før de opplever det som støy, mens andre er lydsensitive og helst vil ha det så stille som mulig. Dette vil avgjøre hvor stor innsats og hvor mye dere skal koste på lydisolasjonen i musikkrommet. 

Skal du lydisolere et rom der man skal spille akustiske trommer, bass eller andre instrumenter med vibrasjoner som følger tak, vegger og bærekonstruksjoner huset gjennom, vil det bli svært kostbart. Heldigvis kan man regulere lyden på musikken som spilles, og i dag kan du få mange elektroniske instrumenter som kan kobles til et sett hodetelefoner. Det er også mange løsninger å velge blant for støydemping, som gardiner, støydempende spilepanel og lignende.

 

Sett inn vindu

Det er mange grunner til at det er smart å ha et vindu mellom musikkrommet og resten av huset. Kanskje har far sin gamle fiolin liggende der inne og ønsker å passe på at ingen andre enn han spiller på den? Eller kan hende ungene har en tendens til å krangle om hvem sin tur det er til å spille på det elektriske pianoet?

Vinduet kan dere bruke til å kommunisere gjennom, det er for eksempel fint å kunne signalisere beskjed om at det er ti minutter til middagen er klar, uten å måtte gå inn i rommet og avbryte god spilleflyt eller et pågående opptak.

 

Lag et romslig, fleksibelt rom

Selv om familiens musikkrom er beregnet for å være nettopp til musikkbruk, er det ikke uvanlig at det blir et populært sted å henge også utenom øvingstid. Og hvem sier vel at musikkrommet ikke kan brukes som fristed for en sliten far, eller som det perfekte sted å ta en middagshvil? 

Dersom musikkrommet skal være åpent for mer enn bare øving på sang og instrumenter, kan det være lurt å planlegge for at du trenger mer plass enn du først tror. Hvis storesøster begynner å spille gitar, er det ikke utenkelig at lillebror ønsker å gjøre det samme. Kan hende fars gamle drøm om å spille i band våkner, og da trenger han plass til å rocke rundt. Plutselig har dere et familieband gående, og da er det fint om det er plass til at alle bandmedlemmene kan spille inne på musikkrommet samtidig. 

Dersom musikkrommet blir hele familiens favorittrom, kan det være lurt å ha regler for hva som kan bli liggende igjen inne på musikkrommet etter et besøk. Skal alle legge igjen bøker, tegnesaker, klær og PC-er, vil det ikke gå lang tid før musikkrommet har blitt et roterom, og da er sjansen stor for at det ikke lenger vil brukes til det det var bygd for. Kanskje lønner det seg også å lage en timeplan, en oversikt over hvem som skal bruke rommet og når, slik at musikkrommet ikke blir en kilde til krangel.

 

Støydempende glass

Støydempende glass kan være en fin løsning for å sørge for at lyden fra musikkrommet forblir innenfor 4 vegger. Dette glasset kan brukes i et vindu, som hel vegg, eller begge deler. Støydempende glass ser ikke annerledes ut enn andre typer glass, og er like anvendelig.

Vil du lese mer om støydempende glass, finner du mer informasjon om det her.

 

Søk profesjonell hjelp

Hva som gjør et musikkrom til et musikkrom, vil variere etter hvem du spør. For noen er det nok å sette en gitar og et piano inne på det gamle gjesterommet, for andre er det ikke musikkrom før det er helisolert som et lydstudio. Avhengig av hvor dere velger å legge lista, kan det være smart å konsultere fagfolk dersom dere ønsker et helt lydisolert rom. Dette er en kompleks og avansert kunst, og krever mer enn tette dører og vinduskarmer. Lyd følger konstruksjonene i huset, og derfor kreves det en hel del for å skape et lydstudio-lignende nivå av lyddemping. Skal dere ta den helt ut, anbefaler vi derfor å kontakte profesjonelle aktører.

 

Interiørglass vol. 2 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass, vinduer]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.


Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skjer det at du irriterer deg litt over at plassen bak en åpnet dør i hjemmet ditt er nærmest ubrukelig og egentlig bare samler masse rot? Eller kanskje du rett og slett ønsker å ta bort en vegg, men likevel beholde rominndelingen? Da kan en skyve- eller foldedør i glass være midt i blinken for deg.