Glassbloggen

Derfor bør du ikke montere et glassrekkverk selv

Det finnes mange leverandører på markedet som leverer glassrekkverk som du kan montere selv. Flere og flere produkter leveres jo i "gjør-det-selv"-pakker om dagen, så det er lett å tenke at dette kan hvilken som helst hobbysnekker sette opp. 

Men riktig så lett er det ikke. Det spiller ikke noen rolle om du har rett glasstype, hvis glasset ikke er installert på riktig måte, da er det brått en ulykke som bare venter på å skje.

Må håndteres på riktig måte

Med riktig glass har du et rekkverk som er minst like sikkert som et rekkverk i for eksempel tre, men glass må håndteres på en litt annerledes måte. En av de vanligste tingene som skjer med selvmonterte glassrekkverk er at de sprekker. Det er lett å trekke den slutning at glasset var av dårlig kvalitet, og det kan også være tilfelle, men ofte beror det på at glasset ikke har blitt håndtert på riktig måte ved monteringen. Det er jo en selvfølge at man ikke skal kaste glasset hit og dit, men det skal faktisk ikke særlig mye til for at glasset skal bli påført skader. Stadiet før det har blitt montert opp, er med andre ord ekstremt viktig for å forsikre seg om at man får et glassrekkverk som holder.

 

Må festes på riktig måte

En annen vanlig feil er at glasset festes i et underlag som ikke er beregnet for et glassrekkverk. Som en av våre glassmestere forteller, så er "glassrekkverket ikke sterkere enn festet". Det vil si at det ikke spiller noen rolle at du har brukt sikkerhetsglass, hvis innfestingen ikke er god. Hvis underlaget er beregnet for et glassrekkverk, er det fortsatt lett gjort å feste det på en måte som ikke er egnet for underlaget.

 

Manglende dokumentasjon

Glassrekkverk som selges med det formål at du skal montere det selv, mangler ofte dokumentasjon. Dette innebærer at du ikke vet hva det er du faktisk har fått. Det er litt som å være allergisk mot peanøtter og kjøpe et sjokoladeprodukt uten varedeklarasjon. Det er lett å tenke at ingen selger vel glassrekkverk som er usikkert, men det er faktisk ganske vanlig. Ingen seriøs glassleverandør ville anbefalt at du monterer et glassrekkverk selv. Leverandøren bør kunne gi deg dokumentasjon fra produsenten, slik at du vet at produsenten har fulgt norsk lovverk i forhold til glassrekkverk samt godkjent FDV-underlag.

 

Er det noen forskjell på glassrekkverk innendørs og utendørs?

Kort svart: nei. Alt dette er like viktig å tenke på uansett om du skal montere et glassrekkverk innendørs eller utendørs. Kravene er de samme, glasset er det samme, og den eneste egentlige forskjellen er at du kan bruke litt andre typer av håndløpere innendørs enn du kan utendørs. Men det utgjør naturligvis ikke en forskjell når det gjelder selve monteringen.

 

Hva anbefaler vi?

Vi anbefaler på det sterkeste at du gjør god research før du kjøper et glassrekkverk, slik at du vet at produktet du kjøper, er sikkert og holdbart. Vi anbefaler ikke at du monterer et glassrekkverk selv, uansett hva kvaliteten på glasset er, da det er kort vei til feilmontering uansett hvor nøye man er. Våre glassmestere vet hva slags glass du skal bruke, hvordan det skal håndteres og hvordan det skal festes. De hjelper deg gjerne.

 

Hvis du ønsker å ha et glassrekkverk som er sikkert og holdbart, finnes det ingen snarveier. Det er lett å falle for lokkepriser, men den minste detaljen kan ha store konsekvenser. Det er billigere og tryggere å gjøre det riktig fra starten av enn å måtte gjøre det på nytt når det går galt.

 

Gratis E-bok: Oppfyll drømmen om glassrekkverk

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassrekkverk]
Kan jeg montere rekkverket mitt selv, eller bør dere som fagfolk montere det for meg?

Kan jeg montere rekkverket mitt selv, eller bør dere som fagfolk montere det for meg?

Når du skal montere rekkverk, kan det være fristende å gjøre det til et gjør-det-selv-prosjekt, og spørsmålet “Kan jeg montere rekkverket mitt selv?” dukker raskt opp. 


Store prisforskjeller på glassrekkverk: Hvorfor er det slik?

Store prisforskjeller på glassrekkverk: Hvorfor er det slik?

Glassrekkverk har blitt stadig mer populært i moderne arkitektur og design. Både i næringsbygg og i private hjem skaper et rekkverk i glass et elegant uttrykk samtidig som det gir mer lys og bedre utsikt. 


En sammenligning av stolperekkverk og helglassrekkverk: Hva bør du velge?

En sammenligning av stolperekkverk og helglassrekkverk: Hva bør du velge?

Rekkverk spiller en viktig rolle i å sikre tryggheten til personer som ferdes i ulike områder. Viktig å huske på at rekkverk er i utgangspunktet ett sikkerhetsprodukt og det er derfor viktig å velge godkjente rekkverk.