Glassbloggen

Glasseksperten Per Henning Graff forteller om glassrekkverk - Del 1

Nå som solen ser ut til å ha tatt ferie, er det en utmerket anledning til å sette opp glassrekkverk innendørs. Vi har intervjuet glassekspert Per Henning Graff fra Glass og Fasadeforeningen, som forklarer hva du bør se etter når du skal kjøpe glassrekkverk. Følg med videre!

 

Kanskje har du bestemt deg for å sette opp glassrekkverk innendørs i løpet av høsten og vinteren, eller kanskje har du begynt å tenke på om du skal sette opp et glassrekkverk på terrassen. Hva er så forskjellen mellom å ha et rekkverk i glass innendørs kontra utendørs? Per gir følgende forklaring:

 

"Når det gjelder kravene til sikkerhet, er det imidlertid ingen forskjell, men for å sette opp et rekkverk utendørs må du ta hensyn til de litt mer klimatiske forholdene som vind og fuktighet."

 

Glassrekkverk selges gjerne for en billig penge av mange aktører nå. Per Henning har tidligere sagt at sikkerhet og kvalitet ofte blir uteglemt. Men er dette alltid tilfellet, eller finnes det unntak?

 

"Jeg tror at hvis det tilbys et billig glassrekkverk, så er det en eller flere komponenter som er billig, og som i de fleste tilfeller ikke oppfyller de krav vi har til sikkerhet i Norge. I de fleste tilfeller skal glassrekkverk være herdet og laminert. Det skal ha en oppfangende effekt med laminatet, det skal ha en stor motstand mot brudd på grunn av herdeprosessen."

 

"De billigere rekkverkene i glass tror jeg ofte ikke oppfyller de kravene, man har ofte valgt å bare bruke laminert, eller bare herdet. Så skal det sies at hvis du har en firesidig innfesting eller en kontinuerlig tosidig horisontal eller vertikal innfesting, så kan du bruke bare laminerte glass."

 

Det er lett å lure på om det så faktisk er lovlig å selge glassrekkverk som ikke oppfyller disse kravene. Per Henning forklarer det slik:

 

"Det er lov å selge glass som ikke er herdet og laminert, men det er ikke lov å markedsføre det som rekkverk. Med et rekkverk forventer man at det skal kunne brukes med en nivåforskjell som er over en halv meter. Og er det over en halv meters nivåforskjell, så skal det være en utgave som er laminert. Og de fleste innfestingsmetoder krever herdet laminert glass."

 

Hvordan det ser ut i virkeligheten, stiller Per Henning seg dog litt mer kritisk til.

 

"Vi har vært ute i noen butikkjeder og handlet inn glassrekkverk som har vært markedsført i Norge, som vi vet at det var kun 6 mm herdet glass i. Vi har testet disse på Sintef Byggforsk i Oslo med katastrofalt dårlige resultater på stenderne. I tillegg vet vi at 6 mm herdet glass har ingen oppfangende effekt hvis glasset skulle knuse. Bruker du herdet glass, knuser glasset og faller ned, med den faren det kan utgjøre. Men den aller viktigste faren er at rekkverket ikke oppfyller hovedfunksjonen, nemlig det å hindre noen fra å falle ut og ned ved en nivåforskjell."

 

Glassrekkverket det dreier seg om her, ble anmeldt til Direktoratet for byggkvalitet, der det fikk gjennomslag på at det var feil markedsføring for et glassrekkverk. Glassrekkverket ble trukket tilbake, men har kommet tilbake på markedet under begrepet glassgjerde.

 

I del to av intervjuet kan du blant annet lese om hvordan du kan se at et glassrekkverk ikke holder adekvat standard, og mye mer. Følg med videre i neste uke. For tiden kan du lese mer om glassrekkverk i vår gratis e-bok Oppfyll drømmen om glassrekkverk.

 

Gratis E-bok: Oppfyll drømmen om glassrekkverk

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassrekkverk]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Hus eller hytte nær havet? Disse glassløsningene bør du velge

Hus eller hytte nær havet? Disse glassløsningene bør du velge

Dersom du har hus eller hytte ved havet, er glass en flott og enkel måte å få mest mulig ut av de særegne omgivelsene på. I denne artikkelen gir vi deg noen forslag til glassløsninger som er spesielt godt egnet for lokasjoner i nærheten av hav og sjø.


Trekk naturen og lyset inn på terrassen med glassrekkverk

Trekk naturen og lyset inn på terrassen med glassrekkverk

Siden poenget med et glassrekkverk er å beholde utsikten og samtidig slippe inn lys, har du kanskje ikke tenkt på selve rekkverket som et interiørelement? Med noen enkle grep kan du bruke glassrekkverket ditt til å skape en lun og innbydende atmosfære.