Er dårlig kvalitet synlig? Og hva om du ikke synes sikkerhet er så viktig? Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Per Henning Graff fra Glass og Fasadeforeningen.
Det florerer av billige glassrekkverk på markedet. Enten har de lav kvalitet på glasset eller manglende kvalitet på materialet i konstruksjonen. Det er jo minst like viktig at stolper, stendere og håndløpere er av god kvalitet. Men kan man se med det blotte øye at glassrekkverket er av lav kvalitet?
"Du kan se på for eksempel kantbehandlingen, det kan være dårligere utført på billigere utgaver, men jeg vil tro at tykkelsen er det viktigste å se på. Et glassrekkverk er jo et rekkverk hvor glasset i mange tilfeller er en bærende konstruksjon, så da vil det være en solid og tykk glasskonstruksjon for at det skal kunne oppta alle lastene som det er krav om. Du klarer ikke det med tynne glass. Skal for eksempel glasset festes i en dekkeforkant, eller festes i en kontinuerlig skinne på toppen av dekket, så kreves det et tykt glass."
En ting mange kanskje ikke er klar over, er at det ikke bare er privatpersoner, men også bedrifter som kjøper disse usikre løsningene.
"Vi har sett at mange entreprenører har kjøpt for dårlige eller underdimensjonerte glassrekkverk til store boligprosjekter og også til kjøpesentre, for eksempel. Vi har et tilfelle hvor et kjøpesenter etter vårt skjønn har et rekkverk som er kraftig underdimensjonert. Dette rekkverket brukes på områder hvor det er mye publikum som beveger seg, og hvor det er ganske stor fallhøyde. "
Men vi vet jo alle hvor forlokkende det kan være med billige priser, og hvor viktig er egentlig sikkerhet? Det er jo lett å tenke at "det skjer ikke meg", og "de hadde jo ikke solgt noe som var direkte farlig". Vi spurte Per om hva han hadde sagt til noen som ikke er så opptatt av sikkerhet og overveier å kjøpe glassrekkverk.
"Før jeg så for mye på prisen, så ville jeg sett på hva slags innfesting jeg vil ha, hvor skal jeg ha rekkverket mitt, hva slags bruksområde får det. Og så ville jeg selvfølgelig ha funnet ut hva slags krav er det i lovverket til den typen rekkverk. Det er forskjellige krav avhengig av hvor du skal bruke det. Et rekkverk som skal brukes på en fotballtribune, har andre krav enn et rekkverk som brukes i et privat hjem. En skole har tøffere krav enn et kontor, for eksempel. Sånne ting er viktig å ta hensyn til. Som privatperson ville jeg ha undersøkt hvilke krav som gjelder, og jeg ville da ha spurt leverandøren om rekkverket oppfyller kravene som er gjeldende nå. Hvis leverandøren svarer ja, så ville jeg bedt om å få dokumentasjon på det."
Vi har tidligere omtalt rekkverk i glass som en investering i hjemmet. Men hva om du har kjøpt et billig glassrekkverk? Er det fortsatt noe som tilfører verdi til hjemmet ditt?
"Hvis jeg hadde vart på husvisning og funnet et glassrekkverk som jeg stiller meg i tvil om, så hadde jeg jo bedt om å få se dokumentasjon som sier at de oppfyller alle krav. Jeg hadde vært i stor tvil om å kjøpe et hus der en del komponenter ikke kan dokumenteres."
Uten at vi spør, ønsket Per Henning også å tilføye at "hvis du som privatperson eller firma eller entreprenør skal kjøpe eller prosjektere et glassrekkverk, så er det selvfølgelig viktig at du går til en seriøs leverandør. Med min kjennskap til Glassfagkjeden, så består de av mange flinke fagarbeidere. Ifølge min erfaring er du i svært gode hender, og du er sikret at de gjør gode materialvalg og gode arbeider. Det er et godt utgangspunkt når du skal velge leverandør av glassrekkverk."
"Og ikke glem at prosjektering og montering er en svært viktig del av det å kjøpe eller anskaffe seg et glassrekkverk. Begge deler krever faglig erfaring og kompetanse. Dette er noe de færreste privatpersoner innehar, så overlat dette til glassmesteren. Han skjønner seg på om det bør være en ekstra bjelke under terrassebordene å skru i, eller hva du skal bruke til feste i betongen."
Les gjerne mer i dette blogginnlegget om hva du bør tenke på før du kjøper et glassrekkverk, eller se på sjekklisten som du kan gå gjennom før du kjøper et glassrekkverk.