Glassbloggen

Hvordan reparere speil?

Speil er dekorativt og praktisk og er et elegant tilbehør til ethvert interiør. Men iblant oppstår det riper og skader på speilet. Skal du da bytte det ut, eller kan du reparere det selv? I så fall, hvilke muligheter finnes det?

 

Gjør-det-selv-metoder

Den blanke flaten på et speil kommer av et meget tynt bindelag av krom, nikkel eller titan, som er lagt på en glassflate. Oppå legges det et lag med aluminium under vakuum, og det hele blir beskyttet av ytterligere et lag, som kan bestå av silisium eller lakk.

Også sølvbelegging kan brukes, som med Pilkington Optimirror™-serien, hvor sølv benyttes nærmest glasset for å skape et høyreflekterende belegg.

Lyter eller ujevnheter i speilflaten oppstår som regel ikke på fremsiden av glassbeleggingen, men skyldes gjerne riper, sprekker eller avskalling i lagene på baksiden av glassflaten. Når dette laget får riper eller begynner å skalle av, vil ikke lenger speilet ha en skinnende blank overflate.

Vi ser nærmere på noen metoder du kan prøve ut for selv å reparere riper og sprekker i speilet ditt.

 

Sølvpapirmetoden

Billige speil kan “pusses opp” med et par helt vanlige husholdningsartikler: vanlig aluminiumsfolie og gjennomsiktig teip. Dette trikset gir ikke et perfekt resultat, men det blir iallfall bedre. Ripene blir usynlige når du ser på speilet, fordi sølvpapiret i seg selv er “speilfarget”.

 • Legg speilet på et bord eller en benkeflate, med f.eks. et håndkle eller pledd under, slik at det ligger helt stødig.
 • Finn ut hvordan du enklest kan ta speilglasset ut av rammen. På enkelte speil er glasset festet med bøyelige metallfester, mens andre typer speilglass kan være festet med skruer.
 • Ta glasset ut av speilrammen. Vær forsiktig, så det ikke oppstår ytterligere skade på enten speilglasset eller rammen. Legg speilglasset ned på underlaget igjen og finn ripen på baksiden av glasset.
 • Klipp til en bit aluminiumsfolie som er stor nok til å dekke hele ripen/skrapen.
 • Legg biten med folie over ripen med den reflektive siden ned.
 • Glatt ut folien med den runde siden av en skje eller med en flat trepinne.
 • Fest foliebiten med teip og sett speilglasset tilbake i rammen.

 

Fiks riper med lakkpenn

 • Du får kjøpt lakkpenn på de fleste hobbybutikker, og det er en kjapp og enkel løsning for å tette riper på baksiden av speil.
 • Ta speilet ut av rammen og legg det med speilsiden ned på et mykt underlag.
 • Rengjør området rundt ripen/skrapen. Overflaten må være helt ren og tørr for at lakken skal feste seg.
 • Rist pennen før bruk (kulen inne i pennen skal høres), trykk inn spissen noen ganger på et papir ved siden av, vent noen sekunder til lakken kommer frem.
 • Påfør lakken. La tørke, påfør et nytt lag og la det tørke på nytt. Om ønskelig kan du påføre et lag svart lakk over for forsegle jobben.

 

Reparasjon med et resilvering kit

En tredje metode for å reparere speil er å bruke et “resilvering kit”, hvor du legger på et nytt lag med sølv. Resilvering kits fås kjøpt i utenlandske nettbutikker, men de er ofte dyrere enn selv speilet, og det er en komplisert prosess som ikke nødvendigvis gir et bra resultat. Dessuten innholder slike sett giftige kjemikalier – så dette er en fremgangsmetode vi i Glassfagkjeden ikke anbefaler.

 

Konklusjon

Det finnes metoder for å reparere et speil selv, men er det verdt forsøket? Det kommer an på hvor mye speilet kostet i utgangspunktet, og om det har affeksjonsverdi. Det er enkelt og billig å utbedre riper og skraper i speil, men resultatet blir som regel deretter.

Mer avanserte reparasjoner krever materialer som gjerne er dyrere enn selve speilet, og selv da blir ikke resultatet nødvendigvis optimalt. Har du et speil som betyr mye for deg, og du ønsker perfekt resultat, bør du få en glassmester til å reparere det.

Alt i alt er det nok enklere å bare kjøpe et nytt speil. Det er et stort utvalg lekre og spennende speil på markedet, og mulighetene med speil er mange. Les mer i vår speilguide!

 

Last ned gratis guide om speil

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [speil]
Dette er resultatet av samarbeidet mellom Glassfagkjeden og Eventyrlig Oppussing

Dette er resultatet av samarbeidet mellom Glassfagkjeden og Eventyrlig Oppussing

Pilkington Norge er hovedleverandør av glass til Glassfagkjedens medlemmer. Fabrikken til Pilkington Norge as ligger på Elverum, hvor glasset videreforedles og der glassfagkjedens medlemmer får sitt glass fra.


Lite bad, store muligheter. 7 tips til å pusse opp et lite baderom

Lite bad, store muligheter. 7 tips til å pusse opp et lite baderom

Drømmer du om et stort bad er du ikke alene, men faktum er at de fleste bad er ganske små. At badet er lite betyr ikke at du trenger å gå på kompromiss, verken når det kommer til oppbevaring, romfølelse eller hyggelig stemning. 


Slik bruker du speil som designelement i stuen

Slik bruker du speil som designelement i stuen

Et speil har mange bruksområdet, og det å henge speil i stuen er kanskje ikke noe du har tenkt på som en mulighet. Men ved å bruke speil,  kan du øke romfølelsen og fremheve ting du er glad i, eller hente litt av det som er utenfor vinduet inn i stuen.