Glassbloggen

Praktbygget “Den blå diamanten” – med superfunksjonelle glassruter

De tilnærmet ubegrensede mulighetene som ligger i bruk av glass som byggemateriale og klimaskiller, har gjort at vi etter hvert har fått mange slående vakre byggfasader her i landet. 

I et værhardt klima må moderne fasadeglass kunne oppfylle en rekke ulike funksjoner, som f. eks, å slippe inn kjærkomment dagslys og beskytte mot elementene. 

Stadig grensesprengende teknikker og metoder for bearbeiding og optimalisering har gitt oss noen glassfasader med sterk identitet og egenart.

“Den blå diamanten”

Rederiet Havila Shippings 1300 m² store kontorbygg i Fosnavåg er et eksempel på slik nyskapende arkitektonisk utforming. Praktbygget, som ble reist i 2008, ruver i landskapet, og gjenspeiler naturen rundt på en flott måte.

Byggherren – Havila-reder Per Sævik – ønsket seg et markant og monumentalt bygg. Arkitekt Georg Grimstad ved Sporstøl Arkitekter AS i Ulsteinvik fikk nærmest fritt spillerom mht. utforming, og resultatet ble etter den tids målestokk grensesprengende, med svært avansert glassbruk.

Arkitekten leverte en åttekantet konstruksjon, med skråstilte profiler, i fire etasjer. Fasadeentreprenøren – glassmester John Holvik AS – tegnet hvert enkelt hjørne 100 prosent presist og kvalitetssikret alle utoverhengende dekker i alle etasjer oppover. Dekkene måtte klaffe så godt i hvert enkelt hjørne at man kunne plassere en profil uavhengig av støpeavvik i fire etasjer.

 

Superfunksjonelle glassruter

Pilkington Norge AS i Bergen leverte glass til bygget. Glassrutene som ble valgt til prosjektet, var den gang det mest eksklusive og avanserte som Pilkington hadde levert til bygg i Norge.

Det er valgt en trelags isolerruteløsning med superfunksjonsglass. “Den blå diamanten” er det første bygget i sitt slag i Norge med denne kombinasjonen.

Som ytre glass er valgt Pilkington Activ Suncool™ Optilam™ 30/17, et selvrensende, laminert glass med solbeskyttelse. Det midtre glasset er Pilkington Optifloat™ Clear, og innerst er det brukt energispareglasset Pilkington Optitherm™ S3. Dette er herdet ved gulvnivå. Det er brukt en TGI avstandslist (varmkantlist) og argongass i mellomrommet.

Kombinasjonen av funksjonsglass gjorde at glassfasaden på “Den blå diamanten” fikk veldig mange avanserte funksjoner som ivaretok en rekke ønsker og krav.

 

Gratis e-bok: Energispareglass

Kilder: Pilkington; Magasinet Glassportal; Tore Tronrud

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.