Glassbloggen

Praktbygget “Den blå diamanten” – med superfunksjonelle glassruter

De tilnærmet ubegrensede mulighetene som ligger i bruk av glass som byggemateriale og klimaskiller, har gjort at vi etter hvert har fått mange slående vakre byggfasader her i landet. 

I et værhardt klima må moderne fasadeglass kunne oppfylle en rekke ulike funksjoner, som f. eks, å slippe inn kjærkomment dagslys og beskytte mot elementene. 

Stadig grensesprengende teknikker og metoder for bearbeiding og optimalisering har gitt oss noen glassfasader med sterk identitet og egenart.

“Den blå diamanten”

Rederiet Havila Shippings 1300 m² store kontorbygg i Fosnavåg er et eksempel på slik nyskapende arkitektonisk utforming. Praktbygget, som ble reist i 2008, ruver i landskapet, og gjenspeiler naturen rundt på en flott måte.

Byggherren – Havila-reder Per Sævik – ønsket seg et markant og monumentalt bygg. Arkitekt Georg Grimstad ved Sporstøl Arkitekter AS i Ulsteinvik fikk nærmest fritt spillerom mht. utforming, og resultatet ble etter den tids målestokk grensesprengende, med svært avansert glassbruk.

Arkitekten leverte en åttekantet konstruksjon, med skråstilte profiler, i fire etasjer. Fasadeentreprenøren – glassmester John Holvik AS – tegnet hvert enkelt hjørne 100 prosent presist og kvalitetssikret alle utoverhengende dekker i alle etasjer oppover. Dekkene måtte klaffe så godt i hvert enkelt hjørne at man kunne plassere en profil uavhengig av støpeavvik i fire etasjer.

 

Superfunksjonelle glassruter

Pilkington Norge AS i Bergen leverte glass til bygget. Glassrutene som ble valgt til prosjektet, var den gang det mest eksklusive og avanserte som Pilkington hadde levert til bygg i Norge.

Det er valgt en trelags isolerruteløsning med superfunksjonsglass. “Den blå diamanten” er det første bygget i sitt slag i Norge med denne kombinasjonen.

Som ytre glass er valgt Pilkington Activ Suncool™ Optilam™ 30/17, et selvrensende, laminert glass med solbeskyttelse. Det midtre glasset er Pilkington Optifloat™ Clear, og innerst er det brukt energispareglasset Pilkington Optitherm™ S3. Dette er herdet ved gulvnivå. Det er brukt en TGI avstandslist (varmkantlist) og argongass i mellomrommet.

Kombinasjonen av funksjonsglass gjorde at glassfasaden på “Den blå diamanten” fikk veldig mange avanserte funksjoner som ivaretok en rekke ønsker og krav.

 

Gratis e-bok: Energispareglass

Kilder: Pilkington; Magasinet Glassportal; Tore Tronrud

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Dugg kan oppstå både på innsiden og utsiden av glasset, men av helt forskjellige årsaker. Så hvorfor oppstår det? Og er det skadelig for vinduet?


Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Opplever du stadig at vinduene dine er dekket av dugg? Med riktig glass i vinduene trenger du ikke lenger irritere deg over fukt på vinduene og ødelagt utsikt. 


De mange fordelene med solskjermende vinduer

De mange fordelene med solskjermende vinduer

Sollys er nærmest for en luksusvare å regne for oss nordmenn, og vi slipper omtrent alt vi har i hendene og valfarter ut av hus og hytter så fort sola titter fram. Nettopp derfor virker det kanskje unaturlig å kjøpe vinduer med solskjerming, vi vil jo ha mest mulig sollys?