Glassbloggen

Slik kan du se om glasset er punktert

Punktert glass betyr at det er en brist i tettingen mellom innerkarm og glass slik at luften mellom vindusflatene siver ut. Varm luft lekker ut i spalten mellom glassene og dermed dannes det kondens på innsiden av det ytterste glasset. Noen ganger kan du selv ta tak i problemet med  enkle tiltak. Andre ganger er den eneste løsningen på problemet å skifte glass eller vinduet i sin helhet.

Punktert glass

Hvis det oppstår kondens mellom glassene har du et problem du må ta tak i.  Er vinduet  uklart og skjoldet selv om det er nyvasket, er det mest sannsynlig punktert. Dette på grunn av at varm luft lekker ut i spalten mellom glassene, noe som fører til kondens på innsiden av det ytterste glasset. Hvis dette er tilfellet, må glasset skiftes.

Hvis luftfuktigheten i huset er høy, som følge av matlaging, dusjing, tøyvask, potteplanter, osv., kan det føre til innvendig kondens. Fuktigheten kan trenge inn i listen rundt vinduet og videre inn mellom glassflatene over tid. Innvendig kondens i seg selv er derfor ugunstig og noe du skal unngå. Er luftfuktigheten i huset høy, kan altså dette være kilden til fukt mellom glassene.

 

Slik kan du vite sikkert

Ved å sjekke selv kan du fort se om vinduet ditt er punktert.; du bør vaske og pusse ruten både innvendig og utvendig. Se deretter på ruten innenfra mot dagslyset. Dersom du ser en grå-aktig film av dugg mellom glassene, som oftest i den øverste tredjedelen av ruten,  bør du ta kontakt med en av våre medlemsbedrifter og få vinduet ditt undersøkt.

 

Må hele vinduet byttes ut dersom det er punktert?

Har du fått bekreftet at glasset er punktert, bør det byttes ut, men det ikke sikkert at du må skifte hele vinduet. Det holder kanskje kun å skifte glasset, og i enkelte tilfeller også bunnlisten, for å unngå mugg og råte. Jo tidligere du skifter ut glasset, desto mindre risiko er det for at du må bytte ut hele vinduet.

Les mer: Er det på tide å bytte vinduer?

Når det er på tide å skifte ut glasset, kan det være lurt å tenke på hva slags funksjon du ønsker på det nye glasset. Les gjerne mer om hvilke valgmuligheter du har, i vår gratis e-bok "Oppfyll drømmen om perfekte vinduer". Der lister vi opp alt du trenger å tenke på når du skal skifte vinduer.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Dugg kan oppstå både på innsiden og utsiden av glasset, men av helt forskjellige årsaker. Så hvorfor oppstår det? Og er det skadelig for vinduet?


Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Opplever du stadig at vinduene dine er dekket av dugg? Med riktig glass i vinduene trenger du ikke lenger irritere deg over fukt på vinduene og ødelagt utsikt. 


De mange fordelene med solskjermende vinduer

De mange fordelene med solskjermende vinduer

Sollys er nærmest for en luksusvare å regne for oss nordmenn, og vi slipper omtrent alt vi har i hendene og valfarter ut av hus og hytter så fort sola titter fram. Nettopp derfor virker det kanskje unaturlig å kjøpe vinduer med solskjerming, vi vil jo ha mest mulig sollys?