Glassbloggen

Tre referanseprosjekter vi i Glassfagkjeden er stolte av

I årenes løp har Glassfagkjedens medlemsbedrifter levert svært mange ulike glassløsninger for både privat- og proffmarkedet i hele landet. 

Intet prosjekt er for lite og intet for stort for kjedens glassmestere – oppdragene spenner fra å bytte et kjellervindu, montere speil og tilpasse disse, til å prosjektere glassverandaer, bygge vinterhager og ivareta ettermarkedet på glass.

Rekken av vellykkede glassleveranser og fornøyde kunder har etter hvert blitt lang. Å trekke frem enkeltprosjekter vi er ekstra stolt av, har ikke vært enkelt. Glassfagkjedens glassmestere har vært så heldig å få bidra på flere prosjekter, store som små. Vi har imidlertid valgt oss ut følgende tre prosjekter blant mange spennende glassmesterjobber.

 

Ureddplassen

Utsiktspunktet Ureddplassen inngår som et av syv stoppesteder langs nasjonal turistveg Helgelandskysten og ligger i Gildeskål kommune, helt på grensen mot Meløy.

I tillegg til å være et minnested for de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig, er plassen også et av Helgelandskystens beste steder for å beskue øyriket, midnattssola og nordlyset.

 

Glass levert av Pilkington og montert av Bodø Glass & Ramme

Ureddplassen har fått en omfattende oppgradering, og det nye anlegget stod ferdig i 2017. Blant annet har plassen fått et flott nytt toalettbygg i marmor og frostede glassflater som formelig smelter inn i naturen.

Bodø Glass & Ramme, som er en av Glassfagkjedens medlemsbedrifter, fikk i oppdrag av Nasjonale turistveger å levere og montere glasset i toalettanlegget.

 

uredd-1

 

 

Verdens vakreste toalett

Ureddplassen er blitt en attraksjon for reisende i nord og byr besøkende på en ni meter bred terrasse med vidstrakt utsikt innover fjorden, mot storhavet, Fugløya, Lofotveggen og horisonten.

ureddplassen

Lekre glassløsninger i vakre omgivelser.

Verden elsker toalettbygget på Ureddplassen. VG, The Telegraph, Aftonbladet, The Daily Mail, Metro – listen over aviser som har omtalt det nye toalettet på Ureddplassen, er lang. Her er hva noen aviser skriver:


"Norge har åpnet det som kanskje er det mest idylliske offentlige toalettet i verden" – The Telegraph, England

"Om du noen gang befinner deg på Norges vestkyst og må på do, vil dette trolig bli ditt beste toalettbesøk noen gang" – Metro, England

"Nödiga besökare har [...] en underbar utsikt över havet" – Aftonbladet, Sverige


 

Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka

mat og merkevarehuset

 

Mat- og merkevarehuset er Mills’ og Agras signalbygg i Oslo. Den gamle og lukkede majonesfabrikken i Sofienberggaten har gjennomgått omfattende rehabilitering og er gjort om til et åpent og moderne kontor- og matsenter.

Oppdragsgiver ønsket store, tilgjengelige fellesarealer med kantine og et matfaglig senter, og det ga ideen om en åpen glassfasade mot gateplan og åpning av dekket mellom plan 1 og underetasjen.

Glassfagkjeden-medlem Kirkerud Glass-service AS leverte nyskapende og skreddersydde glassløsninger til interiøret.

– Åpenhet og innsyn var en viktig del av interiørkonseptet, og derfor ble det valgt forseggjorte glassløsninger stort sett over alt, sier Lars-Jacob Kinge, prosjektleder i Kirkerud Glass-service AS. – Det ble benyttet 17/52 herdet/laminert glass, og i tillegg  21/52 herdet/laminert glass, levert av Pilkington.

En åpen interntrapp er etablert sentralt i bygget for å knytte fellesarealer og kontoretasjer sammen. Kirkerud forteller videre:

– Fra resepsjonen og videre oppover i etasjene benyttet vi også 21/52 herdet/laminert glass, som vi bestilte i lange paneler. Hvert enkelt panel veide noen hundre kilo, og de høyeste var bortimot fire meter. Alt ble festet med stålvanger på utsiden. Det ser ut som at glasset går i ett fra første etasje og opp til femte, noe som gir et helhetlig inntrykk.

 

montering

Glasset settes på plass.

Oppover i etasjene er det etablert lyse og åpne kontorplasser med møterom i midtsonen av bygget. Arbeidsplassene ligger ut mot fasaden, for optimalt dagslys.

– Det ble satt opp et frittstående kopirom i stål, der vi brukte vanlig hamret-trådglass for å skille av kopirommene fra det åpne kontorlandskapet. Til møterommene, som hadde strenge desibelkrav, benyttet vi isolerglass med én side herdet glass og én side lydlaminert glass.

Her kan du lese mer om transformasjonen av det ikoniske industribygget.

 

Vant gjev glasspris

I 2017 vant Mat- og merkevarehuset “Glassprisen 2017 – Glass & Fasades pris for eksemplarisk glassarkitektur”. Prisen deles ut av Glass & Fasade og Glass og Fasadeforeningen. Juryen uttalte:

"Glassbruken sikrer dagslys til arbeidsplasser og sosiale områder dypt inne i bygget. I tillegg benyttes glass i interiørelementer og står i fin kontrast til opprinnelige bygningselementer som er bevart. [...] Dette bidrar til at prosjektet gir noe positivt tilbake til omgivelsene og gir både stedet, bygget og virksomheten en klar identitet. Dette er det prosjektet som i størst grad anvender glass variert og innovativt."

 

Solsiden kjøpesenter

Solsiden kjøpesenter

Solsiden er et kjøpesenter i Trondheim som ligger på området til det gamle Trondhjems Mekaniske Værksted, området som i dag blir kalt Nedre Elvehavn – Trondheims svar på Aker Brygge. Senteret har en variert butikkmiks av over femti butikker, og et stort uteserveringsområde ved Dokken.

I tillegg til å være et kjøpesenter er Solsiden et kontorbygg, og i toppetasjen er det leiligheter.

 

Riis Glass og Metall AS bytter glasstak i kjøpesenteret

Det hele startet med at ny huseier, KLP Eiendom, oppgraderte kantinen i tredje etasje, i både kapasitet og standard. Kantinen, som er for kontorleietakere og deres besøkende, ligger like under glasstaket – og der fikk de føle på både varmen og kulden som kan komme igjennom et såpass stort glasstak.

Glassene som stod i taket, var 2-lags isolerglass med et energibelegg. Dette medførte at solen var en stor plage som det var vanskelig å skjerme bort på dette taket. Det var i tillegg flere punkterte glass i taket, så noe måtte gjøres. Etter mange runder ble det besluttet å oppgradere taket med 3-lags soldempende glass.

– En av utfordringene var at det ikke var mulig å bytte glassene med kran, alt måtte gjøres manuelt, og det var heller ingen god plattform å stå på for montørene, sier Roger Thorvaldsen, daglig leder i Riis Glass og Metall, som stod for utskiftingen av glasset i taket. – Her måtte vi være kreative og samtidig tenke på montørenes sikkerhet og faren for belastningsskader.

Det ble også bygget to store riggområder for mottak av glass på taket over sjette etasje, hvor Riis satte stativer med glass, for så å sende ett og ett glass ned med taksteinheiser.

 

glasstak

Utfordrende glassmontering i høyden.

En annen utfordring var at arbeidet måtte gjøres utenfor senterets åpningstid (09–21). Det vil si at det ble nattarbeid på glassmesterne, pluss noe på dagtid søndager.

 

Gode tilbakemeldinger

Thorvaldsen sier at både huseieren og byggets leietakere er godt fornøyde med det nye glasstaket:

– Tilbakemeldingene fra bygget er at inneklimaet er mye bedre. Det legger seg noe is og snø på taket, men dette tåler konstruksjonen fint. Dette var et spennende prosjekt og et skikkelig C-moment med hensyn til utførelse!

 

Glassfagkjeden ønsker å takke medlemmene for jobben de utfører for å gjøre sine kunder strålende fornøyde med funksjonelle og nyskapende glassløsninger. Hvilke spennende nye prosjekter venter i horisonten?

 

Bli medlem

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer, glass på bad]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.