Glassbloggen

Visste du dette om takvinduer?

Takvinduer har vært en del av norske bygg i flere tiår, og gir ekstra mye naturlig lys inn i boligen. Mulighetene er mange, og kanskje er du ikke klar over alle fordelene. Da må du fortsette å lese i dette innlegget.

5 raske om takvinduer

1. Utnytter areal

Takvinduer er med på å gi muligheter til å utnytte rom som ellers ikke hadde vært egnet til stort annet enn loftsareal. Ved å sette inn takvinduer vil du tilføre lys.

 

2. Kan øke verdien på boligen

Når du setter inn et takvindu for å utnytte areal som nevnt i forrige punkt, kan boligens verdi øke.

 

3. Bedrer mulighetene for lufting

Store vinduer som kan stå på vidt gap sørger for god lufting og et godt inneklima. Å sove under et åpent takvindu gir følelsen av å tilbringe natten ute. Kan du tenke deg noe deiligere enn å våkne opp under et åpent takvindu, med kun en blå himmel i sikte?

 

4. Gir hjemmet et spennende uttrykk

Et takvindu kan være med på å slippe inn lys og gi spennende effekter. Dette kan være i en trappeoppgang, over sengen eller på badet. Det fine er at lys kommer ovenfra, og det gir ikke noe innsyn fra eventuelle nysgjerrige naboer som vil forstyrre privatlivets fred.

 

5. Mye lys, men ikke mye varme

Ved å sette inn takvinduer vil du slippe lyset inn og samtidig skape en god atmosfære. Men det er ikke like ønskelig med full drivhuseffekt i din bolig, det kan bli en varm affære. Ved å velge et solbeskyttende glass kan du også sørge for at lyset slippes inn mens varmen holdes ute.

 

Valg av glass

Det er også viktig å tenke på hvilke behov du har, og om det finnes glass som kan tilfredsstille disse. Som nevnt tidligere kan et glass som ikke slipper inn varme, være et moment å vurdere. Men hva med solbeskyttelse og selvrensende glass? Du kan se nærmere på disse to valgene nedenfor.

 

Solbeskyttende glass, ta vare på det du er glad i

Om du skal sette inn takvinduer, vil vi anbefale at du vurderer solbeskyttende glass. Da vil bilder, møbler, parkett og andre sårbare eiendeler bli beskyttet mot UV-stråler. Som tidligere nevnt, slipper ikke solbeskyttende glass inn varme, uten at det går ut over lysgjennomtrengningen. Her kan du lese mer om Pilkington Suncool Optilam™ 65/59.

 

Selvrensende glass gjør jobben for deg

Det kreves litt mot for å ta fatt på vinduspusserjobben, kanskje enda mer om det er et takvindu. Joda, du kan kanskje snu glasset, men ville det ikke vært enda bedre om glasset var selvrensende? På markedet finnes glass som holdes rene av naturens egne krefter.

Slik fungerer det: Glasset er belagt med et usynlig belegg som aktiveres når det utsettes for regn eller vann. Smusspartikler som fester seg på flaten løses opp og brytes ned. Den aktiverte glassoverflaten innebærer også at gjenværende smuss skylles bort når det regner, uten at regnet etterlater seg sjenerende tørkeflekker. Det eneste som behøves er dagslys og vann. Her kan du lese mer om Pilkington Activ™.

Her oppe i nord er det lite med lys store deler av året, og for mange kan det gå på humøret løs. Kanskje akkurat derfor er det en strålende idé å ta en nærmere vurdering av takvinduer, enten du skal bygge nytt hus eller renovere et eksisterende. På denne måten vil du sørge for en lys bolig som er tilrettelagt for velvære og trivsel.

 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.