Glassbloggen

Alt du bør vite om punkterte vinduer

Hva er et punktert vindu? Hva er årsaken, og hva bør du gjøre om uhellet først er ute? Det er mye å tenke på – om du ønsker å få svar på dette – og mye mer kan du lese videre.

 

Hva er et punktert vindu?

Et punktert vindu er i korte trekk brist i tettingen mellom innerkarm og vindusramme i et isolerglass. Isolerglass består av to eller flere lag glass, med et luftrom mellom. Luftrommet fylles med luft og gass som gir den isolerende effekten. I et punktert vindusglass kommer kondensert luft mellom de isolerte glassene, og luften mellom vindusflatene siver ut – og kondens dannes da på innsiden av ytterglasset.

 

Konsekvensen

Punkterte vinduer medfører betydelig varmetap, noe som er med på å øke strømregningen – det er lite økonomisk å fyre for kråka. I tillegg dannes det dugg på vinduet. Dugg i seg selv gjør glasset tåkete, men det er noen konsekvenser utover begrenset sikt som er av alvorligere karakter. Vi alle vet at når dugg samles på ruten, renner det til slutt ned på innerkarment, noe som over tid fører til mugg og råte – og det er absolutt ikke ønskelig.

Et moment vi ønsker å nevne er om du bor i værharde strøk, og har store vindusflater som utsettes for sterk vind. Da er det viktig å bruke lavenergivinduer – vinduer som er ekstra isolert – for på best mulig måte å ivareta varmen

Tips

Om du allerede har utfordringer med kondens utenom at vinduet er punktert, kan du legge til rette for lavere duggdannelse ved å lufte ofte, ha god ventilasjon i rommet og plassere en varmeovn under vinduet. Dugg reduseres om temperaturen på overflaten av vindusglasset er tilstrekkelig høy. Om du er plaget med dugg på utsiden av vinduet, kan du lese mer om det her.

 

Gamle vinduer

Et vindu har levetid på 15 til 20 år. Dette må du ta med i beregningen ved en eventuell rehabilitering av en bolig, slik at du ligger i forkant av en punktering av vinduet.

Om du opplever punkterte vinduer, er det om å gjøre å skifte glasset raskest mulig for å unngå unødige høye strømregninger eller andre kjedelige konsekvenser. Så hvorfor ikke kontakte din glassmester i dag?

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.