Glassbloggen

Alt du bør vite om punkterte vinduer

Hva er et punktert vindu? Hva er årsaken, og hva bør du gjøre om uhellet først er ute? Det er mye å tenke på – om du ønsker å få svar på dette – og mye mer kan du lese videre.

 

Hva er et punktert vindu?

Et punktert vindu er i korte trekk brist i tettingen mellom innerkarm og vindusramme i et isolerglass. Isolerglass består av to eller flere lag glass, med et luftrom mellom. Luftrommet fylles med luft og gass som gir den isolerende effekten. I et punktert vindusglass kommer kondensert luft mellom de isolerte glassene, og luften mellom vindusflatene siver ut – og kondens dannes da på innsiden av ytterglasset.

 

Konsekvensen

Punkterte vinduer medfører betydelig varmetap, noe som er med på å øke strømregningen – det er lite økonomisk å fyre for kråka. I tillegg dannes det dugg på vinduet. Dugg i seg selv gjør glasset tåkete, men det er noen konsekvenser utover begrenset sikt som er av alvorligere karakter. Vi alle vet at når dugg samles på ruten, renner det til slutt ned på innerkarment, noe som over tid fører til mugg og råte – og det er absolutt ikke ønskelig.

Et moment vi ønsker å nevne er om du bor i værharde strøk, og har store vindusflater som utsettes for sterk vind. Da er det viktig å bruke lavenergivinduer – vinduer som er ekstra isolert – for på best mulig måte å ivareta varmen

Tips

Om du allerede har utfordringer med kondens utenom at vinduet er punktert, kan du legge til rette for lavere duggdannelse ved å lufte ofte, ha god ventilasjon i rommet og plassere en varmeovn under vinduet. Dugg reduseres om temperaturen på overflaten av vindusglasset er tilstrekkelig høy. Om du er plaget med dugg på utsiden av vinduet, kan du lese mer om det her.

 

Gamle vinduer

Et vindu har levetid på 15 til 20 år. Dette må du ta med i beregningen ved en eventuell rehabilitering av en bolig, slik at du ligger i forkant av en punktering av vinduet.

Om du opplever punkterte vinduer, er det om å gjøre å skifte glasset raskest mulig for å unngå unødige høye strømregninger eller andre kjedelige konsekvenser. Så hvorfor ikke kontakte din glassmester i dag?

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Dugg kan oppstå både på innsiden og utsiden av glasset, men av helt forskjellige årsaker. Så hvorfor oppstår det? Og er det skadelig for vinduet?


Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Opplever du stadig at vinduene dine er dekket av dugg? Med riktig glass i vinduene trenger du ikke lenger irritere deg over fukt på vinduene og ødelagt utsikt. 


De mange fordelene med solskjermende vinduer

De mange fordelene med solskjermende vinduer

Sollys er nærmest for en luksusvare å regne for oss nordmenn, og vi slipper omtrent alt vi har i hendene og valfarter ut av hus og hytter så fort sola titter fram. Nettopp derfor virker det kanskje unaturlig å kjøpe vinduer med solskjerming, vi vil jo ha mest mulig sollys?