Glassbloggen

Glassrekkverk – med eller uten håndløper?

Vi har tidligere skrevet at det finnes to hovedtyper glassrekkverk: glassrekkverk hvor glasset er det bærende elementet, og glassrekkverk hvor glasset er et utfyllende element i et rekkverk. 

Når glasset er et utfyllende element i rekkverket, vil det si at stolper, stendere og håndløper opptar de viktigste lastene. Men når bør man bruke hva?

 

Glassrekkverk med håndløper

En håndløper oppfordrer til fysisk kontakt. Med andre ord brukes gjerne glassrekkverk med håndløper på steder hvor det er naturlig å ønske å gripe tak i noe, som for eksempel i trapper. Glassrekkverk med håndløper benyttes derfor veldig ofte innendørs. Håndløperen kan være i flere forskjellige materialer, så som tre, aluminium eller stål.

Men vil dette si at du må velge alternativet hvor glasset er et utfyllende element, og dermed ha stolper? Nei, selvfølgelig må du ikke det. Du kan fint bruke et glassrekkverk hvor glasset er det bærende elementet. Dersom du ønsker å bruke tre i håndløperen, gir det dog oftest mening også å ha stolper i tre, for å gi et helhetlig og ryddig inntrykk.

 

Glassrekkverk uten håndløper

Det er ikke alltid man ønsker å oppfordre til fysisk kontakt med rekkverket. Uansett materiale ønsker du trolig ikke at barna dine skal se på ditt rekkverk som et klatrestativ, og da kan det være lurt å bruke et glassrekkverk uten håndløper. Du vil også få mer ut av utsikten din, siden glassrekkverket vil bli nærmest usynlig. Av denne grunn brukes glassrekkverk uten håndløper som regel utendørs.

Om du er bekymret for finger- og håndavtrykk på glassrekkverket ditt, kan du benytte deg av selvrensende glass. Det holder glassrekkverket flekkfritt, da det rengjøres automatisk hver gang det regner.

Når det er sagt, bør du ta resten av huset med i vurderingen. Glass matcher alle bygg, men noen ganger kan det å ha et glassrekkverk med stolper i tre utendørs virkelig være prikken over i-en på huset ditt.

 

Så hva bør du velge?

Det finnes ikke et rett eller galt svar på dette spørsmålet. Så lenge sikkerheten er ivaretatt ved å benytte kvalifiserte glassmestere som forholder seg til gjeldende lover og regler samt at det benyttes sikkerhetsglass anbefalt av glassmester, kan du bruke et glassrekkverk både med og uten håndløper, uansett hvor i hjemmet du vil ha det. Les gjerne mer om glassrekkverk i vår gratis e-bok "Oppfyll drømmen om glassrekkverk".

 

Gratis E-bok: Oppfyll drømmen om glassrekkverk

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassrekkverk]
Kan jeg montere rekkverket mitt selv, eller bør dere som fagfolk montere det for meg?

Kan jeg montere rekkverket mitt selv, eller bør dere som fagfolk montere det for meg?

Når du skal montere rekkverk, kan det være fristende å gjøre det til et gjør-det-selv-prosjekt, og spørsmålet “Kan jeg montere rekkverket mitt selv?” dukker raskt opp. 


Store prisforskjeller på glassrekkverk: Hvorfor er det slik?

Store prisforskjeller på glassrekkverk: Hvorfor er det slik?

Glassrekkverk har blitt stadig mer populært i moderne arkitektur og design. Både i næringsbygg og i private hjem skaper et rekkverk i glass et elegant uttrykk samtidig som det gir mer lys og bedre utsikt. 


En sammenligning av stolperekkverk og helglassrekkverk: Hva bør du velge?

En sammenligning av stolperekkverk og helglassrekkverk: Hva bør du velge?

Rekkverk spiller en viktig rolle i å sikre tryggheten til personer som ferdes i ulike områder. Viktig å huske på at rekkverk er i utgangspunktet ett sikkerhetsprodukt og det er derfor viktig å velge godkjente rekkverk.