Glassbloggen

Hemmeligheten bak egenprodusert krydder rett fra hagen

Vi forbinder urter med både minner, tradisjoner og sesonger knyttet til matlaging. Om våren er duften av hvitløk og rosmarin å finne i mange hjem når påskelammet skal nytes. Kanskje har du barndomsminner fra mormors helstekte laks med dill? 

Eller har du dine helt egne tradisjoner med eggerøre full av gressløk, og sommerdager med hjemmelaget myntete? Uansett hva dine tradisjoner måtte være, vil vi avsløre hemmeligheten bak å dyrke din egen lille urtehage. På denne måten kan du briljere med egenproduserte urter og heve smaken på de fleste matretter. Samtidig er det innbydende med en urtehage som gir deilig duft og fargespill i hagen.

 

Tips til hvordan du lykkes med en urtehage

 

 • Ikke gå for billig hagejord, dette er som regel torv, og torv bidrar ikke til noe godt for planten, annet enn å støtte den opp i bedet. Torv er tørt, og inneholder lite næring. Bruk heller kompostjord som bugner av næringen som urten trenger. Ved å bruke naturlig næringsrik jord vil du også unngå unødig bruk av gjødsel og kjemikalier.
 • Det anbefales å bruke 10–15 cm jord. I bunnen bør du fylle på med lecakuler og en filtduk over kulene. Dette sørger for god drenering, uansett om du sår i kasse, bed eller potte.
 • Litt sandholdig jord vil gjøre urten godt, da dette også er med på å skape godt med luft langs røttene.
 • Vann lite og ofte. Blir urten stående i vann, blir jorden sur, og urtedrømmen er en saga blott.
 • De fleste urter trives lunt og med mye sol.
 • Pass på at røttene får nok plass om du skal så i potte. Bytt derfor potte på planten når den begynner å bli kraftig, slik at den kan fortsette å vokse.
 • Urter må hele tiden plukkes og nytes. På denne måten får du forgreninger, og urten vil bli en tett og fin busk.
 • Du kan gjerne sette forskjellige sorter sammen i en stor potte eller kasse. Da vil det bugne med et vakkert grønt fargespill. Sett de høye plantene i midten, men pass på at basilikumen står på kanten. Basilikum er nemlig utsatt for soppangrep og trenger litt mer luft enn de andre urtene.

 

Tips til spiselige blomster

Ved å plante spiselige blomster sammen med urtene vil du tilføre spennende farger som bryter mot de grønne vekstene. Her er bare et lite knippe av blomstene du kan velge mellom:

 • Fioler
 • Nellik
 • Månedsjordbær
 • Kornblomst
 • Lavendel

 

Urter i potter gir mange muligheter

 

Det er herlig med en hage full av friske farger. Ved å dyrke urter i potter vil du få mer fleksibilitet. Det er praktisk om du ønsker litt forandring. Du kan ha dem på trammen, i kjøkkenvindu eller på balkongen, valget er ditt.

Samtidig gir det også muligheten til å regulere temperatur og lysforhold ved å flytte urtene der de trives best. Har du en innglasset balkong eller vinterhage, kan du også skape din egen urtehage her. Urtene verdsetter det lune og lyse miljøet et innglasset uterom gir.

Uansett om du velger en urtehage i hagen, på balkongen eller i vinterhagen, så ønsker vi deg lykke til med dyrkingen – og med kokkeleringen med dine egenproduserte krydder.

 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.