Glassbloggen

Hvordan lages egentlig speil?

Har du noen gang tenkt på hva speil er laget av, og hvor lang tid de har vært i bruk?

Du ser det overalt, fra du tar morgenstellet til du pusser tennene før leggetid: speilbildet ditt. Men stopper du noen gang opp og tenker over det smått magiske i den optiske effekten – at du faktisk kan se deg selv reflektert i en overflate?

De fleste av oss tar det nok bare for gitt uten å ofre det en tanke. Speil er speil, ingen mystikk i det. Et fast innslag på baderommet, i klesbutikken og på treningsstudioet.

La oss se litt nærmere på hvordan produksjonen av speil har foregått frem til våre dager, og hvordan speil lages i dag.

 

Fra “urspeilet” til det moderne speilet

Vi må så langt tilbake som til oldtidens Egypt – omkring 6200 år f.Kr – for å finne de første menneskeskapte speilene. Men lenge før dette polerte steinalderfolk biter med glatt, svart vulkansk glass for å kunne se seg selv mens de trimmet skjegget.

Romerne lanserte det første helfigurspeilet, laget av gull og sølv. Speilteknologien stod deretter på stedet hvil i 1000 år, frem til 1100-tallet – da begynte man å bruke en glassplate som ble belagt med et lag metall på baksiden, som regel sølv. Det ga et overlegent bedre speilbilde.

Det moderne speilet ble født i 1835, da den tyske kjemikeren Justus von Liebig oppdaget metoden med å dekke glasset med metallisk sølv.

Dagens måte å produsere speil på er veldig enkel. Det legges et meget tynt bindelag av krom, nikkel eller titan på en glassflate. Oppå legges det et lag med aluminium under vakuum, og det hele blir beskyttet av ytterligere et lag, som kan bestå av silisium eller lakk.

Også sølvbelegging kan brukes, som med Pilkington Optimirror™-serien. Det benyttes sølv nærmest glasset for å skape et høyreflekterende belegg, og over dette ett eller flere belegg for ekstra fuktbeskyttelse. Pilkington Optimirror™ produseres helt uten bruk av kobber eller bly og er følgelig miljøvennlig.

 

Speilbilder har fascinert oss fra tidenes morgen – de viser oss hvem vi er, samtidig som de lyver og speilvender. Som den franske multikunstneren Jean Cocteau sa det: “Speil burde reflektere litt før de kaster speilbilder tilbake.”

Last ned gratis guide om speil

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass, speil]
Stuetrender du bør følge med på i 2020

Stuetrender du bør følge med på i 2020

Lunt og behagelig er blant stikkordene som går igjen for stuetrendene i 2020. Bort med minimalismen, inn med inspirasjon fra naturen, mer farge og flere identitetsmarkører. Nå skal det synes hvem som bor i huset, og som et naturlig samlingspunkt, er stua godt egnet til å vise frem hvem dere er. Dette kan gjøres på mange måter, og her gir vi deg noen tips fra de største stuetrendene for 2020.


5 fordeler med et stillerom i hjemmet

5 fordeler med et stillerom i hjemmet

De fleste av oss forholder oss til støy utenfra som kommer inn i hjemmet vårt. Jo tettere bebodd et område er, desto mer støy oppstår. Støy er et økende problem, og dersom du går og irriterer deg over uønsket lyd over tid, vil det ha uheldige konsekvenser både for helse og relasjonen til de rundt deg. Støy fra trafikk, naboer og lignende kan du redusere betydelig ved å bruke et glass som Pilkington Optiphon™.


Dette er baderomstrendene 2020

Dette er baderomstrendene 2020

Skal du pusse opp et helt hus, vil badet ofte vise seg å bli det mest kostbare rommet. Av den grunn er det heller ikke et område vi oppgraderer like ofte som yttergangen eller gjesterommet. Heldigvis trenger du ikke bytte ut hele badet ditt for å henge med på trendene, det kan holde med noen enkle grep.