Glassbloggen

Hvor sikkert er et glassrekkverk?

Glassrekkverk er i vinden som aldri før. Stadig flere ønsker unike løsninger i og utenfor sine bygg og boliger. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor – glassrekkverk gir deg fullt utbytte av en vakker utsikt samtidig som det bidrar til å øke romfølelsen, både ute og inne.

Den store etterspørselen etter glassrekkverk har imidlertid ført til at flere leverandører – ofte lavpriskjeder – tilbyr billige glassrekkverk som ikke innfrir sikkerhetskravene, så som feil bruk av materialer og innfesting. Konsekvensene av dette kan bli alvorlige.

Vi viser deg hva du må gjøre for å sikre at glassrekkverket du kjøper, er 100 prosent trygt.

 

Regler og forskrifter for montering ivaretar sikkerheten

Når du vurderer å kjøpe glassrekkverk, må du alltid huske på hva som er hovedhensikten med det: Rekkverket skal sikre mot gjennomfall. Derfor gjelder samme regler for dimensjonering av glass i rekkverk som for andre materialer.

Det er en rekke lover og regler som må overholdes når man skal montere et glassrekkverk. Byggeforskriftene (TEK 10) stiller strenge krav til rekkverkets funksjon og dets sikkerhet fra balkong/veranda, terrasse og lignende. Rekkverk skal blant annet utformes slik at klatring forhindres, og høyden på rekkverket skal være tilfredsstillende nok til at personer ikke kan falle ned fra ulike høydenivåer.

Krav om sikkerhetsglass

Glassrekkverk skal benytte herdet og laminert sikkerhetsglass. Herdet glass granulerer, og lamineringen sikrer at bitene ikke faller ned, men blir hengende fast i lamineringen.

Skulle det oppstå en sprekk og glasset knuser, vil det derfor kun granulere og bli liggende i plasten – og det utgjør dermed ingen risiko for at noen faller gjennom det. Det er heller ingen fare for at spisse glasskanter faller ned.

Med andre ord: Et glassrekkverk som monteres av fagkyndige, med forskriftsmessig bruk av materialer og innfesting, er fullstendig sikkert.

Ergo kan du eller dine familiemedlemmer være helt trygg på at dere aldri vil falle gjennom rekkverket eller bli skadet av glassflak dersom det slår sprekker.

Men dette forutsetter altså at du ikke lar deg villede av misvisende og offensiv markedsføring fra mindre seriøse tilbydere av glassrekkverk.

 

Les mer:

Glasseksperten Per Henning Graff forteller om glassrekkverk - Del 1

Glasseksperten Per Henning Graff forteller om glassrekkverk - Del 2

 

Bruk en seriøs leverandør – og still krav

Når du planlegger å gå til innkjøp av glassrekkverk, må du forsikre deg om at leverandøren er seriøs – det vil si at vedkommende aktør er kvalifisert til å tilby og utføre oppdraget.

Glass og Fasadeforeningen anbefaler denne enkle sjekklisten:

  • Gjør det tydelig klart for selger om hvor rekkverket skal brukes
  • Be om at tilbudet har vedlagt dokumentasjon på at rekkverket er dimensjonert med tanke både på glassformat, glasstype, monteringssystem og bruksområde
  • Glassmestere bør montere rekkverket. Dersom du likevel skal montere rekkverket selv, må du alltid lese monteringsanvisningen før du kjøper rekkverkskomponenter
  • Lag gjerne en forespørsel før du henvender deg til forhandler
  • Sjekk om leverandøren oppgir noen forbehold i pristilbudet

 

Konklusjon

Velger du en profesjonell leverandør, som monterer forskriftsmessig med riktig innfesting og bruk av materialer, vil et rekkverk i glass være like sikkert som et rekkverk i tre. På noen måter til og med sikrere. Dermed er det ingenting å vente på – oppfyll drømmen om rekkverk i glass og slipp naturen inn!

 Gratis E-bok: Oppfyll drømmen om glassrekkverk

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassrekkverk]
Hus eller hytte nær havet? Disse glassløsningene bør du velge

Hus eller hytte nær havet? Disse glassløsningene bør du velge

Dersom du har hus eller hytte ved havet, er glass en flott og enkel måte å få mest mulig ut av de særegne omgivelsene på. I denne artikkelen gir vi deg noen forslag til glassløsninger som er spesielt godt egnet for lokasjoner i nærheten av hav og sjø.


FAQ (del 2): Disse spørsmålene får glassmesteren

FAQ (del 2): Disse spørsmålene får glassmesteren

Gjennom snart 20 år i denne bransjen og med tett kontakt med glassmestere over hele landet, er det noen spørsmål som går igjen fra kunder. I denne andre artikkelen om de mest stilte spørsmålene svarer vi på fire nye spørsmål, og peker deg videre til andre artikler som utdyper temaet. 


Selvrensende glass i glassrekkverk - dette bør du vite

Selvrensende glass i glassrekkverk - dette bør du vite

Det er mange fordeler med selvrensende glass, og de fleste som har sett hvor enkelt og effektivt det er, går ikke tilbake til vanlig glass igjen. Selv om det er lett å umiddelbart tenke på vinduer som beste alternativ for selvrensende glass, finnes det langt flere bruksmuligheter. I denne artikkelen forteller vi deg om selvrensende glass i rekkverk, enten det er i trappen eller på balkongen.