Begrepene energispareruter og isolerruter brukes litt om hverandre, men det er ikke helt det samme. Hva er egentlig forskjellen på de to rutetypene?
Energispareruter
Energispareglass (også kalt lavenergiglass eller lavemisjonsglass) består av vanlig klart glass (floatglass) med et usynlig belegg som både slipper gjennom kortbølget solenergi og reflekterer langbølget romvarme.
Det finnes mange forskjellige typer energispareglass som oppfyller ulike krav til isoleringsevne, lystransmisjon (mengden av lys som passerer gjennom glasset), solfaktor og plassering i forskjellige konstruksjoner. Eksempler på energispareglass er Pilkington K Glass™ N og Pilkington Optitherm™.
Du kan bruke energispareglass alle steder du vil slippe inn mest mulig lys uten at det skal gå på bekostning av inneklimaet. Energispareglass i vinduer, dører, vinterhager og glasstak bidrar til varmere inneklima, med mindre trekk- og kuldefølelse. Dermed sparer du penger på strømforbruket.
Energispareglass kan monteres som enkeltglass eller som ett eller flere av glasslagene i en isolerrute. Når energispareglass inngår i isolerruter, kaller vi det energispareruter.
Isolerruter
Isolerruter er ganske enkelt en fellesbetegnelse på vanlig floatglass som er limt sammen i en glasskonstruksjon som består av to eller flere lag glass. Glasslagene er adskilt med avstandslister, som limes til glassets overflate langs kantene. Dette danner et lufttett hulrom (glassavstanden), som er hermetisk forseglet og fylles med luft/gass (argon eller krypton) for å forbedre rutens isolerende egenskaper.
Én eller flere av glassoverflatene som vender mot hulrommene i en god isolerrute, er påført et lavemitterende belegg (energibelegg) som forbedrer isolerrutens evne til å isolere mot varmetap. Glass med dette belegget er altså energispareglass, som vi beskriver ovenfor.
Multifunksjonelle isolerruter
De fleste isolerruter som leveres i dag, er multifunksjonelle, dvs. at flere ulike funksjoner er kombinert i én og samme isolerrute, f. eks. solbeskyttelse, personsikkerhet, støydemping og selvrensende effekt.
Isolerruter brukes i dag i de fleste vinduer og dører i alle typer bygninger. Fortsatt har mange hjem gammeldagse isolerruter. Disse lar en stor del av romvarmen slippe ut i det fri og er dermed ikke særlig energieffektive etter dagens standarder.
Stadig strengere energikrav til bygninger fører til at vinduer med trelags isolerruter med to energispareglass blir mer og mer vanlig. Et energispareglass vendt mot solen lar mer energi slippe inn i rommet enn det lar passere ut.
Forskjellen på energispareruter og isolerruter er med andre ord følgende:
Isolerruter er en fellesbetegnelse på vanlig floatglass i en glasskonstruksjon som består av to eller flere lag glass, mens energispareruter (floatglass med energibelegg) vanligvis utgjør ett eller flere av disse lagene i glasskonstruksjonen i en moderne isolerrute.
Eksempel på en god isolerrute med energispareglass
Ved å kombinere energispareglasset Pilkington Optitherm S3 og to floatglass får du en trelags isolerrute med unike verdier: 0,9 i U-verdi og 72 % lystransmisjon.
Lavemisjonsbelegget på glasset er like nøytralt, tilnærmet like klart som vanlig glass, både i gjennomsikt og i refleksjon. Det gjør det lett å skape et lyst og trivelig miljø uten at det går på bekostning av inneklimaet eller oppvarmingskostnader.