Glassbloggen

Hva er forskjellen på energispareruter og isolerruter?

Begrepene energispareruter og isolerruter brukes litt om hverandre, men det er ikke helt det samme. Hva er egentlig forskjellen på de to rutetypene?

 

Energispareruter

Energispareglass (også kalt lavenergiglass eller lavemisjonsglass) består av vanlig klart glass (floatglass) med et usynlig belegg som både slipper gjennom kortbølget solenergi og reflekterer langbølget romvarme.

Det finnes mange forskjellige typer energispareglass som oppfyller ulike krav til isoleringsevne, lystransmisjon (mengden av lys som passerer gjennom glasset), solfaktor og plassering i forskjellige konstruksjoner. Eksempler på energispareglass er Pilkington K Glass™ N og Pilkington Optitherm™.

Du kan bruke energispareglass alle steder du vil slippe inn mest mulig lys uten at det skal gå på bekostning av inneklimaet. Energispareglass i vinduer, dører, vinterhager og glasstak bidrar til varmere inneklima, med mindre trekk- og kuldefølelse. Dermed sparer du penger på strømforbruket.

Energispareglass kan monteres som enkeltglass eller som ett eller flere av glasslagene i en isolerrute. Når energispareglass inngår i isolerruter, kaller vi det energispareruter.

 

Isolerruter

Isolerruter er ganske enkelt en fellesbetegnelse på vanlig floatglass som er limt sammen i en glasskonstruksjon som består av to eller flere lag glass. Glasslagene er adskilt med avstandslister, som limes til glassets overflate langs kantene. Dette danner et lufttett hulrom (glassavstanden), som er hermetisk forseglet og fylles med luft/gass (argon eller krypton) for å forbedre rutens isolerende egenskaper.

Én eller flere av glassoverflatene som vender mot hulrommene i en god isolerrute, er påført et lavemitterende belegg (energibelegg) som forbedrer isolerrutens evne til å isolere mot varmetap. Glass med dette belegget er altså energispareglass, som vi beskriver ovenfor.

 

Multifunksjonelle isolerruter

De fleste isolerruter som leveres i dag, er multifunksjonelle, dvs. at flere ulike funksjoner er kombinert i én og samme isolerrute, f. eks. solbeskyttelse, personsikkerhet, støydemping og selvrensende effekt.

Isolerruter brukes i dag i de fleste vinduer og dører i alle typer bygninger. Fortsatt har mange hjem gammeldagse isolerruter. Disse lar en stor del av romvarmen slippe ut i det fri og er dermed ikke særlig energieffektive etter dagens standarder.

Stadig strengere energikrav til bygninger fører til at vinduer med trelags isolerruter med to energispareglass blir mer og mer vanlig. Et energispareglass vendt mot solen lar mer energi slippe inn i rommet enn det lar passere ut.

Forskjellen på energispareruter og isolerruter er med andre ord følgende:

Isolerruter er en fellesbetegnelse på vanlig floatglass i en glasskonstruksjon som består av to eller flere lag glass, mens energispareruter (floatglass med energibelegg) vanligvis utgjør ett eller flere av disse lagene i glasskonstruksjonen i en moderne isolerrute.

 

Eksempel på en god isolerrute med energispareglass

Ved å kombinere energispareglasset Pilkington Optitherm S3 og to floatglass får du en trelags isolerrute med unike verdier: 0,9 i U-verdi og 72 % lystransmisjon.

Lavemisjonsbelegget på glasset er like nøytralt, tilnærmet like klart som vanlig glass, både i gjennomsikt og i refleksjon. Det gjør det lett å skape et lyst og trivelig miljø uten at det går på bekostning av inneklimaet eller oppvarmingskostnader.


Gratis e-bok: Energispareglass

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.