Glassbloggen

3 typer duggdannelse på glass, hva er forskjellen?

Det skilles mellom 3 typer duggdannelser: Utvendig dugg, Innvendig dugg og dugg mellom glassene.

Utvendig dugg

Titter du ut av vinduet en kjølig morgen og legger merke til de delikate perlene av dugg som danser på utsiden av glasset? Dugg, et fenomen som oppstår når vanndamp kondenserer til små vanndråper på glassets overflate. Dette er et tegn på at vinduene dine isolerer godt avhengig av værforhold og isolasjons - egenskapene i bygningen. 

Dugg dannes når varm luft kommer i kontakt med en kald overflate. Dette er grunnen til at du ofte ser dugg om morgenen når nattens kjølige temperaturer møter de varmere vinduene. Dråpene forsvinner når solen varmer opp luften.

Løsningen kan være å ha et lite overbygg over vinduene. Busker og trær forran, vil også virke beskyttende for dugg dannelse. Vurderer du å sette inn nye vinduer kan du trekke de litt inn i veggen eventuelt benytte et anti-kondensglass.

Innvendig dugg

Innvendig dugg er irriterende, spesielt i kaldere årstider. Dette fenomenet oppstår når den varme luften inne i rommet møter den kalde overflaten på vinduene, og fuktigheten i luften blir til kondens på glasset. Resultatet er en tynn film av vanndråper som kan redusere sikten og skape et miljø som er ideelt for mugg- og soppvekst. 

Det er flere årsaker til innvendig dugg på vinduene, og forståelsen av disse årsakene kan bidra til å håndtere problemet mer effektivt. En av hovedårsakene er dårlig ventilasjon. Når luften inne i rommet ikke får tilstrekkelig sirkulasjon, kan fuktigheten bygge seg opp og kondensere på kalde overflater som vinduer. Sørg derfor for god lufting i rommet ved å åpne vinduer jevnlig eller bruke ventilasjonsanlegg. 

Isolasjon spiller også en viktig rolle. Dårlig isolerte vinduer tillater varmen å unnslippe, og det kalde glasset blir et sted for fuktigheten å kondensere. Investering i bedre isolerte vinduer kan derfor være en løsning på sikt. 

For å redusere eller eliminere innvendig dugg på vinduene, kan du også vurdere å bruke avfuktere i rommene. Disse enhetene trekker ut overflødig fuktighet fra luften og bidrar til å opprettholde et optimalt fuktighetsnivå. 

I tillegg til tekniske løsninger er det viktig å huske på generelle vedlikeholdsrutiner. Tørk overflaten av vinduene regelmessig for å fjerne eventuell eksisterende kondens og unngå muggvekst. Sørg også for at vinduene er i god stand, uten sprekker eller lekkasjer som kan tillate luft og fuktighet å trenge inn. 

Å håndtere innvendig dugg på vinduer krever en kombinasjon av god ventilasjon, isolasjon og bevissthet om bruken av varmeapparater. Ved å ta disse tiltakene kan du skape et mer behagelig og helse vennlig inneklima samtidig som du reduserer risikoen for mugg- og soppvekst. 

Les mer om dugg på vinduene her!

Punkterte vinduer/glass

Isolerglasset dugger når det kommer ny og fuktig luft inn i spalten mellom glass lagene i vinduet. En utett bunnlist kan resultere i fuktighet mellom glassfalsen i bunn og glasset. Ved frost fryser vannet og utvider seg. Trykket på aluminiumsrammen kan bryte forseglingen slik at det trenger vann inn i ruta og det dannes kondens.

Risikoer ved punkterte vinduer:

  1. - Punkterte vinduer mister sin evne til å isolere like effektivt som intakte vinduer og resulterer i økt varmetap om vinteren og redusert energieffektivitet.
    - Inntrenging av fuktighet mellom glass lagene kan skape et ideelt miljø for muggvekst. Dette utgjør ikke bare en trussel mot inneluftkvaliteten, men kan også føre til råteskader på vindusrammen.

- Punkterte vinduer har en ujevn og misfarget utseende mellom glassene og som kan påvirke estetikken og redusere eiendommens totale visuelle appell. 

Regelmessig vedlikehold vil være med på å sikre at du har glede av vinduene dine i lang tid. 

 

Konklusjon

Regelmessig vedlikehold er nøkkelen her.  Ved utvendig dugg kan du la solen gjøre jobben for deg, men ved innvendig dugg på glassene kan det være lurt å benytte en myk klut og tørke av vanndråpene så de ikke gjør skade på treverket når de renner nedover.
Har du punkterte glass,  er dette dessverre ikke noe som kan repareres, så her må det investeres i nye glass, men Glassfagkjedens glassmestere har god kunnskap om hvilke glass som passer for deg og dine ønsker hvis du ønsker å bytte til mer energi-effektive glass. Du finner en glassmester nær deg her: Finn din glassleverandør

Vil du vite mer? Les også disse sakene:
Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer!
Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [Dugg på vinduene]
Hvorfor oppstår dugg på vinduet?

Hvorfor oppstår dugg på vinduet?

Se for deg at det er en nydelig morgen, solen gløtter, og morgenduggen pakker inn utsikten fra vinduet. Vent litt, dugg? Hvorfor oppstår det dugg på vinduet? Det vil du jo ikke ha. Årsaken er forholdet mellom inneklima, utetemperatur og vinduene du har i boligen.


3 typer duggdannelse på glass, hva er forskjellen?

3 typer duggdannelse på glass, hva er forskjellen?

Det skilles mellom 3 typer duggdannelser: Utvendig dugg, Innvendig dugg og dugg mellom glassene.