Glassbloggen

FAQ: Disse spørsmålene får glassmesteren

Gjennom snart 20 år i denne bransjen og med tett kontakt med glassmestere over hele landet, er det noen spørsmål som går igjen fra kunder. I denne artikkelen har vi samlet noen av de spørsmålene glassmesterne våre får oftest, svarer på spørsmålene, og peker deg videre til andre artikler som utdyper temaet.

 

“Er herdet glass sånn glass som eksploderer?”

 

Glass som brukes i personsikkerhetsruter får det vi kaller et ufarlig bruddmønster når det knuses. Det vil si at glasset knuses på en måte som forhindrer alvorlige personskader.

Laminert glass, termisk herdet glass eller en kombinasjon av disse egner seg som personsikkerhetsglass fordi det enten forblir intakt eller granulerer til små biter når det knuser.

 

At glass eksploderer kan ha flere årsaker. Vi har skrevet mer om det i denne artikkelen.

 

Dersom herdet glass skal benyttes som sikkerhetsglass, kan det kombineres med et laminert glass. Vi anbefaler laminert glass i kombinasjon med herdet glass dersom man ønsker å sikre personer, verdier og gjenstander mot skade, angrep eller uønskede hendelser. Laminert glass er to glass som lamineres sammen med en plastfolie under høyt trykk og temperatur. Dersom glasset skades vil de ufarlige bitene henge igjen i folien.

Du kan lese mer om sikkerhetsglass her.

 

“Slipper vi å vaske glassene våre hvis vi bruker «selvrensende glass» i tak og vegger?”

 

Et selvrensende glass ser ut som et helt vanlig glass. Det som skiller det fra andre glassprodukter er belegget som ligger utenpå, på den siden av glasset som vender ut fra huset. Når dette belegget kommer i kontakt med vann og den ultrafiolette strålingen i dagslyset, aktiveres renseprosessen, og skitt og lort renner av. Dette betyr at så lenge det kommer regn med jevne mellomrom, trenger du ikke rengjøre dette glasset selv. For de fleste nordmenn er ikke tørke og fravær av nedbør et utbredt problem, men dersom det kommer en periode med tørt vær, kan du finne frem hageslangen og spyle over glasset. Det rensende belegget aktiveres uavhengig av om det er regn eller vann fra hageslangen som treffer det.

 

Du kan lese mer om selvrensende glass i denne artikkelen.

 

“Er ikke 3 lag glass bedre for lyd enn 2 lag glass?”

 

Stadig flere har oppdaget glassets støydempende egenskaper. Vanlig isolerglass reduserer lyden merkbart, men ikke alltid tilstrekkelig. Derfor finnes det også isolerglass utviklet spesielt for å redusere lyd og støy.

 

Jo, 3-lags glass har gode støydempende egenskaper, men det er ikke antallet glasslag som avgjør hvor god støydemping glasset gir. Faktisk er asymmetrisk oppbygging av glasset noe av det som gjør isolerglass lydisolerende. Den enkleste støyreduserende glassruten er et isolerglass bestående av to lag med glass, hvor det ene laget med glass er tykkere enn det andre.

 

Flere grep for å øke støydempingen er å bruke laminert glass. Det finnes folie som bidrar til et godt lyddempende glass, og en tredje mulighet for å oppnå støydemping i glasset er å fylle mellomrommet mellom glasslagene med gass.

 

Er du usikker på hvilken løsning som passer best for dine behov, ta gjerne kontakt med en av våre glassleverandører for råd og tips.

 

“Hvor mye farge er det på solavskjermende glass i forhold til vanlige glass?”

 

Glass med solbeskyttende effekt kommer i mange varianter, og på dette området har det vært en stor utvikling de seneste årene.

 

Når du skal velge hvilket glass du skal ha i et rom som trenger solbeskyttelse, kan du få alt fra et glassprodukt som utseendemessig er helt likt et vanlig isolerglass, til et glass som kan ha en litt annerledes farge. Vi anbefaler å ta kontakt med en glassmester slik at du selv kan få se ulike glass ved siden av hverandre. Da kan du se forskjellen i fargenyanse, og få hjelp til å finne en glassløsning som passer for deg.

 

Du finner mer informasjon om solbeskyttende glass i denne artikkelen.

 

Du kan lese mer om de spørsmålene vi har tatt opp her og om mange andre tema innen valg av glassprodukter i den nedlastbare e-boken vår, en guide til ord og uttrykk når du skal velge riktig glass:

 

E-bok: Glassordbok

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [Selvrendende glass, sikkert glass]
FAQ: Disse spørsmålene får glassmesteren

FAQ: Disse spørsmålene får glassmesteren

Gjennom snart 20 år i denne bransjen og med tett kontakt med glassmestere over hele landet, er det noen spørsmål som går igjen fra kunder. I denne artikkelen har vi samlet noen av de spørsmålene glassmesterne våre får oftest, svarer på spørsmålene, og peker deg videre til andre artikler som utdyper temaet.