Glassbloggen

Dette bør du gjøre når glasset knuser eller sprekker

Et knust eller punktert glass er noe som kan skje oss alle. Både vinduer, dører, innglassede balkonger og hagestuer kan gå i stykker, av ulike årsaker.

  • Ungene i gata har spilt fotball – og nå ligger ballen på stuegulvet ditt i et hav av glasskår.
  • Glasset kan ha punktert/sprukket uten noen åpenbar, påviselig grunn. Kanskje som følge av termisk brudd?
  • Du har blitt utsatt for hærverk eller innbrudd
  • Ekstremvær har herjet

Uansett hva som har forårsaket at glasset har gått i stykker – det er aldri en hyggelig opplevelse. Spørsmålene svirrer rundt:

  • Hvordan får jeg ryddet opp det knuste glasset?
  • Går det på forsikringen?
  • Hvem skal jeg kontakte først?
  • Hva skjer videre – hvordan får jeg reparert glasskaden?
  • Må kanskje hele vindusrammen byttes ut?

 

Les videre, så får du svar på alle disse spørsmålene. Vi går gjennom de ulike grepene du må ta når uhellet først er ute.

 

Trinn 1: Sikre området

Si at en ball har gått gjennom ruten, eller du kommer hjem en kveld og oppdager at innbruddstyver har vært på ferde. Stue- eller soveromsvinduet er knust, og gulvet er fullt av glasskår.

Det første du må gjøre, rent praktisk, er å sikre der og da, slik at ikke eventuelle småbarn eller husdyr kutter seg på det knuste glasset. Hvis det har vært innbrudd, er det naturlig å kontakte politiet.

Men fremdeles står du der, med et hull ut mot vær og vind. Neste steg blir derfor å få tettet det ødelagte vinduet midlertidig, slik at det ikke blåser, regner eller snør rett inn i rommet. Dette vil du få hjelp til av en kyndig håndverker (glassmester eller snekker).

Knuste glassruter krever at det blir ordnet opp i raskt, spesielt i kaldere perioder. En glassmester kan komme på oppmåling på dagen, og om nødvendig etter normal arbeidstid. Enten vil han selv stille opp og sikre skaden eller få en samarbeidende glassmester til å utføre sikringsarbeidet.

Ved sprukne og punkterte glass vil normal responstid være to til fem dager.

Hvis det derimot er midt på natten, vil du jo ikke få hjelp til sikringen umiddelbart. Som en akutt løsning kan du dekke til hullet med f. eks. en treplate eller papp og teip. Alternativt, hvis det “bare” er hull i glasset og ruten fortsatt er intakt, kan man sette på reparasjonsfilm, inntil glassmester eller snekker kommer. Men hvem har vel en rull med reparasjonsfilm liggende klart?

 

Trinn 2: Ta kontakt med forsikringsselskapet

Du kan melde inn glasskaden til ditt forsikringsselskap på flere måter, og rutinene for innmelding av skader varierer noe fra selskap til selskap.

Det enkleste er å fylle i digital skademelding på selskapets nettside. Men hvis det har vært innbrudd og det kanskje er andre ting enn selve glasset som er ødelagt, kan det være greit å ringe forsikringsselskapet og beskrive skadene muntlig.

Forsikringsselskapet vil gi deg svar på om skaden dekkes av forsikringen. Før du tar kontakt med selskapet, er det imidlertid en fordel at du avklarer hva slags type skade det dreier seg om. Har vinduet punktert, har noen kastet en stein og laget et hull i det, eller har det vært innbrudd? I sistnevnte tilfelle vil ofte karm- og rammedelen være brutt opp, og da må vinduet som regel skiftes.

Ta en nærmere kikk på skaden, og ta gjerne bilder. Når du melder inn skaden, forsøk å beskrive den så godt at forsikringsselskapet får en klar forståelse av hva som blir neste steg – om de skal rekvirere en glassmester eller en snekker til jobben. Dermed går saksgangen raskere, og du får raskere montert ny glassrute.

  • Hva slags glass er det?
  • Hvor stor er glassruten?
  • Er glasset punktert, sprukket eller i småbiter?
  • Er det skader på karm/rammedel?

For å kunne beskrive skaden så presist som mulig, kan du enkelt å lese av teksten som er innpreget i metallisten som omgir isolerruten. Denne vil i de aller fleste tilfeller gi opplysninger om produsent, produksjonsår, glasstype, mål og oppbygging.

Hvordan kan du så vite om det er nok å skifte ruten, eller om hele vindusrammen må skiftes ut? Som en tommelfingerregel kan vi si at dersom en ball har gått gjennom glasset, er det nok å skifte ruten. Har det vært innbrudd, må sannsynligvis hele vinduet repareres. Er vindusrammen ødelagt, er automatisk også glasset ødelagt.

Når glassmesteren har kommet og utført sikringen av glasset/vinduet, tar de automatisk kontakt igjen dagen etter. Da har de opplysninger om hvilke typer produkter som behøves, når de kan få utbedret skaden, hva det vil koste, osv.

Gleden i skåret

Å få glass i hjemmet knust er alltid et skår i gleden, men det ligger også en mulighet i det. For du kan nemlig benytte anledningen til å få et mye bedre glass, med flere praktiske funksjoner og kvaliteter som på hvert sitt vis bidrar til å høyne bokomforten.

Dette kan du lese mer om i neste innlegg, hvor vi ser nærmere på de spennende mulighetene du har når du skal få nytt glass i hjemmet ditt.

 

New call-to-action

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage, vinduer, Glass på balkong]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.