Glassbloggen

Hvilke glassfasadetyper finnes det?

Glassets egenskaper med hensyn til sikkerhet, aldring, vedlikehold og rengjøring gjør at glass blir mer og mer benyttet i fasader, både som fasadekledning, vinduer og dekorelementer. 

Men visste du at det finnes mer enn én type glassfasade? Jo, det finnes faktisk ganske mange forskjellige fasadetyper i glass. Her lister vi opp noen av de som blir mest brukt i moderne bygg.

 

Boltefestet glass

Boltefestet glass skiller seg fra andre fasader ved at en ikke ser rammer og profiler. Systemet gir stor frihet i utformingen av det glassede partiet og den bærende konstruksjonen. Den bærende konstruksjonen kan bestå av f. eks. fagverk, glassfinner eller et såkalt rigget system av tynne, forspente stålstenger. Med boltefester kan man redusere synligheten av den bærende konstruksjonen til et minimum, og få store glassflater.

 

Dobbeltfasade

Dersom en frittstående fasadevegg monteres foran en bygning, kalles det ”dobbeltfasade”. På denne måten kan man sikre at bygningen ikke varmes like mye opp av solen, og belastningen fra vind reduseres (spesielt viktig i høye bygninger). Systemet består av to fasader. Dette reduserer varmetapet og reduserer støy betraktelig.

Dobbeltfasade-løsninger baseres på en ekstra glasshud i tillegg til den ordinære isolerte fasaden. «Hovedfasaden» suppleres med en ytre, normalt uisolert tilleggsfasade. Dette innebærer at en dobbeltfasade ikke utgjør noe ferdig system, men skapes ut fra individuelle ønsker og krav. Det er naturlig å se konseptet i sammenheng med elementfasader (se nedenfor), da dobbeltfasaden også gjerne fremstilles som moduler på fabrikk.

 

Elementfasade

Elementfasadene har den fordelen at de produseres ferdig under tak på fabrikk og enkelt kan monteres på byggeplassen. Dette tar mye kortere tid enn montering av en vanlig glassfasade.

I økende grad inneholder dagens fasader kabelføringer og elektrokomponenter. Elektrokrome glassprodukter, og dessuten åpningsvinduer med styringssystemer og solcelleanlegg, er komponenter som må håndteres med nøyaktighet, noe som er mulig i et kontrollert fabrikkmiljø.

 

Påhengsfasade - Curtainwall

Curtainwall er et begrep som ofte brukes på en fasadeteknologi for kledning av store bygninger. En påhengsfasade er en utvendig, ikke bærende veggkonstruksjon forankret i bygningens hovedbæresystem. Curtainwall-systemer overfører belastninger fra fasaden over til bygningsstrukturen.

Curtainwall-systemets primære funksjoner er å motstå innsig av luft og vann, og å danne en termisk barriere mellom inn- og utsiden.

 

SG-fasader

En SG-fasade er basert på tradisjonell påhengsfasade-bæreprofil, som består av glass som er bundet og forankret til denne. SG-fasader er elegante helglassfasader med muligheter for store formater. Det glatte fasadeuttrykket oppnås fordi profilene kun er synlige på innsiden av bygget. Fra utsiden ser man kun den glatte glassflaten.

 

Gratis e-bok

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass, vinduer]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.


Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skjer det at du irriterer deg litt over at plassen bak en åpnet dør i hjemmet ditt er nærmest ubrukelig og egentlig bare samler masse rot? Eller kanskje du rett og slett ønsker å ta bort en vegg, men likevel beholde rominndelingen? Da kan en skyve- eller foldedør i glass være midt i blinken for deg.