Glassbloggen

Hvilke glassfasadetyper finnes det?

Glassets egenskaper med hensyn til sikkerhet, aldring, vedlikehold og rengjøring gjør at glass blir mer og mer benyttet i fasader, både som fasadekledning, vinduer og dekorelementer. 

Men visste du at det finnes mer enn én type glassfasade? Jo, det finnes faktisk ganske mange forskjellige fasadetyper i glass. Her lister vi opp noen av de som blir mest brukt i moderne bygg.

 

Boltefestet glass

Boltefestet glass skiller seg fra andre fasader ved at en ikke ser rammer og profiler. Systemet gir stor frihet i utformingen av det glassede partiet og den bærende konstruksjonen. Den bærende konstruksjonen kan bestå av f. eks. fagverk, glassfinner eller et såkalt rigget system av tynne, forspente stålstenger. Med boltefester kan man redusere synligheten av den bærende konstruksjonen til et minimum, og få store glassflater.

 

Dobbeltfasade

Dersom en frittstående fasadevegg monteres foran en bygning, kalles det ”dobbeltfasade”. På denne måten kan man sikre at bygningen ikke varmes like mye opp av solen, og belastningen fra vind reduseres (spesielt viktig i høye bygninger). Systemet består av to fasader. Dette reduserer varmetapet og reduserer støy betraktelig.

Dobbeltfasade-løsninger baseres på en ekstra glasshud i tillegg til den ordinære isolerte fasaden. «Hovedfasaden» suppleres med en ytre, normalt uisolert tilleggsfasade. Dette innebærer at en dobbeltfasade ikke utgjør noe ferdig system, men skapes ut fra individuelle ønsker og krav. Det er naturlig å se konseptet i sammenheng med elementfasader (se nedenfor), da dobbeltfasaden også gjerne fremstilles som moduler på fabrikk.

 

Elementfasade

Elementfasadene har den fordelen at de produseres ferdig under tak på fabrikk og enkelt kan monteres på byggeplassen. Dette tar mye kortere tid enn montering av en vanlig glassfasade.

I økende grad inneholder dagens fasader kabelføringer og elektrokomponenter. Elektrokrome glassprodukter, og dessuten åpningsvinduer med styringssystemer og solcelleanlegg, er komponenter som må håndteres med nøyaktighet, noe som er mulig i et kontrollert fabrikkmiljø.

 

Påhengsfasade - Curtainwall

Curtainwall er et begrep som ofte brukes på en fasadeteknologi for kledning av store bygninger. En påhengsfasade er en utvendig, ikke bærende veggkonstruksjon forankret i bygningens hovedbæresystem. Curtainwall-systemer overfører belastninger fra fasaden over til bygningsstrukturen.

Curtainwall-systemets primære funksjoner er å motstå innsig av luft og vann, og å danne en termisk barriere mellom inn- og utsiden.

 

SG-fasader

En SG-fasade er basert på tradisjonell påhengsfasade-bæreprofil, som består av glass som er bundet og forankret til denne. SG-fasader er elegante helglassfasader med muligheter for store formater. Det glatte fasadeuttrykket oppnås fordi profilene kun er synlige på innsiden av bygget. Fra utsiden ser man kun den glatte glassflaten.

 

Gratis e-bok

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass, vinduer]
Stuetrender du bør følge med på i 2020

Stuetrender du bør følge med på i 2020

Lunt og behagelig er blant stikkordene som går igjen for stuetrendene i 2020. Bort med minimalismen, inn med inspirasjon fra naturen, mer farge og flere identitetsmarkører. Nå skal det synes hvem som bor i huset, og som et naturlig samlingspunkt, er stua godt egnet til å vise frem hvem dere er. Dette kan gjøres på mange måter, og her gir vi deg noen tips fra de største stuetrendene for 2020.


5 fordeler med et stillerom i hjemmet

5 fordeler med et stillerom i hjemmet

De fleste av oss forholder oss til støy utenfra som kommer inn i hjemmet vårt. Jo tettere bebodd et område er, desto mer støy oppstår. Støy er et økende problem, og dersom du går og irriterer deg over uønsket lyd over tid, vil det ha uheldige konsekvenser både for helse og relasjonen til de rundt deg. Støy fra trafikk, naboer og lignende kan du redusere betydelig ved å bruke et glass som Pilkington Optiphon™.


Dette er baderomstrendene 2020

Dette er baderomstrendene 2020

Skal du pusse opp et helt hus, vil badet ofte vise seg å bli det mest kostbare rommet. Av den grunn er det heller ikke et område vi oppgraderer like ofte som yttergangen eller gjesterommet. Heldigvis trenger du ikke bytte ut hele badet ditt for å henge med på trendene, det kan holde med noen enkle grep.