Det er mange som etter hvert har fått øynene opp for energispareglass og alle fordelene ved å erstatte gamle vinduer med energispareglass. Vi mottar en del spørsmål fra kunder som lurer på hva som er forskjellen på energispareglass og andre glasstyper som du kan benytte i vinduer, balkongdører og lignende.
I denne artikkelen forklarer vi hva som gjør at energispareglass er et godt alternativ dersom du ønsker å være mer miljø- og økonomibevisst.
Hvordan fungerer energispareglass?
En del glass slipper deler av varmen ut, men har du en trippelrute med to energispareglass, beholder du varmen inne. Energispareglass har et usynlig belegg som reflekterer varmen tilbake inn i rommet. Dermed holder varmen seg inne og forsvinner ikke rett ut igjen, og du unngår den vanligste årsaken til at strømregninga blir uforholdsmessig høy: At kald luft trekker inn gjennom vinduene.
Med energiglass unngår du å fyre for kråka
Hvis du sitter ved et vindu om vinteren når det er skikkelig kaldt ute, kan du oppleve at det trekker kald luft utenfra og inn. Ofte antar folk at dette handler om vinduskarmer som ikke er tette nok, men i de fleste tilfeller er det selve vindusglasset som forårsaker trekken.
Den kalde lufta skyldes et fenomen som kalles kaldras. Vinduene kjøles ned fra utsiden, og når varm luft treffer vinduet, avkjøles den og synker mot gulvet. Dette gjentar seg som en jevn bølge, og forårsaker en sirkulerende luftstrøm i rommet. All energien og strømmen som går til å varme opp rommet ditt, forsvinner opp mot taket, der den varme lufta blir liggende.
Den vanligste reaksjonen på å kjenne trekk, er å øke oppvarmingen inne. Men å skru opp ovnene, legge mer ved på peisen eller skru opp temperaturen på varmepumpen når vinduene dine ikke er tette, blir rett og slett å fyre for kråka.
Energispareglass reduserer bleking av møblene
Du har kanskje sett møbler som er bleket av å være eksponert for solskinn over tid? Vanlig glass slipper inn en del UV-stråling, og den mengden som kommer gjennom glasset er nok til å bleke møblene dine. Med laminert energispareglass reduseres UV-strålingen betraktelig.
Energiglasset kan altså spare møbler og annet interiør fra blekningsskader. Da slipper du å bekymre deg for gardiner, møbler og kunst skal bli skadelidende fordi du vil ha dagslys inn på stua.
Lavest mulig energiforbruk og miljøavtrykk
Energispareglass i boliger er et viktig bidrag for å nå myndighetenes uttalte mål om at alle norske boliger skal bygges etter en passivhusstandard. Målet med dette er å skape best mulig inneklima med lavest mulig energiforbruk og miljøavtrykk. Dette henger igjen sammen med budsjettet: Jo lavere forbruk, desto mindre strømregning.
Fordeler ved energispareglass er altså flere. Det reduserer varmetapet, sparer strømutgifter og reduserer miljøavtrykk. i tillegg reduserer energispareglasset kaldstråling og kaldras fra vinduer, bidrar til et behagelig inneklima, og gir høyt innslipp av naturlig, ettertraktet dagslys.
Kombiner gjerne energiglass med øvrige funksjonsglass som selvrensende glass, solbeskyttende glass, sikkerhetsglass, støydempende glass eller Anti-kondens.